ANP
In samenwerking met
RTV Oost
NOS NieuwsAangepast

Verwachte drukte met Duitsers in grensplaatsen blijft uit

De gevreesde drukte met Duitsers in grenssteden als Enschede, Winterswijk, Venlo en Roermond valt vooralsnog mee. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs woordvoerders van deze steden.

Duitsland heeft voor bijna heel Nederland een negatief reisadvies gegeven. Ondanks dit advies verwachtten grenssteden vandaag veel dagjesmensen uit Duitsland. Maar het is in de meeste grenssteden vrij rustig.

Alle provincies, behalve Zeeland en Limburg, zijn aangemerkt als risicogebied. Dat betekent dat niet-essentiële reizen naar de 'rode' provincies worden afgeraden en dat iedereen die de afgelopen twee weken in die provincies is geweest bij terugkomst verplicht een coronatest moet doen.

Geen rijen en verkeersopstoppingen

De Duitsers vieren vandaag dat de voormalige communistische Duitse Democratische Republiek en de Bondsrepubliek Duitsland dertig jaar geleden één werden. Traditioneel steken op 3 oktober talloze Duitse koopjesjagers de grens over om in steden als Roermond, Venlo, Winterswijk en Enschede te gaan shoppen.

In Roermond werden maatregelen getroffen. Zo zien Duitsers die via de N280 Limburg binnenkomen borden staan met teksten als 'keer om'. Als het toch te druk wordt, dreigt Roermond verkeersmaatregelen te nemen die kunnen leiden tot lange files om zo Duitsers te ontmoedigen.

Volgens een woordvoerder van de gemeente is er in Roermond geen sprake van oplopende bezoekersaantallen, zijn er geen rijen bij het Designer Outlet en geen verkeersopstoppingen. Hij denkt dat dit komt door de beeldvorming in Duitse media. "Dat beeld is dat heel Nederland rood gebied is. Dat speelt zeker mee."

Ook in Venlo valt het mee met de drukte. "Op dit moment is het nog rustig in de straten van Venlo", zegt een verslaggever van 1Limburg.

'Wat kan er misgaan?'

Op de markt in Enschede liepen vanochtend volgens RTV Oost wel veel Duitsers rond. "Een negatief reisadvies voor Nederland? Geen idee, ik kijk geen tv", zegt Markus uit Dortmund. "Corona is overal, volgens mij is het hier veilig."

Burgemeester Van Veldhuizen van Enschede riep eerder deze week Duitsers op om niet naar Enschede te komen. Marktkoopman Peter van Mook merkt dat ondanks de ontmoedigingen de oosterburen Enschede blijven bezoeken. "Tot nu toe heb ik alleen nog maar Duitse klanten gehad", vertelt hij.

Hij begrijpt niet dat burgemeester Van Veldhuizen Duitsers opriep om weg te blijven. "Ik kan beter geen commentaar geven. Het is kopen in de buitenlucht, wat kan er dan mis gaan?"

Volgens de Koninklijke Marechaussee staan er dit weekend geen marechaussee bij de grenzen. Dat was in het voorjaar wel verschillende keren het geval. De marechaussee hield in april en mei Duitsers bij de grens tegen en probeerde hen uit het hoofd te praten om naar Nederland te komen vanwege het gevaar voor coronabesmettingen. Veel Duitsers trokken zich van dit advies niets aan en reden door.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl