Minister De Jonge doet zijn mondkapje op ANP

Het kabinet heeft de aangekondigde instructie voor het gebruik van mondkapjes bekendgemaakt. Woensdag maakte premier Rutte bekend dat er per direct een dwingend advies werd afgegeven tot het dragen van mondkapjes in de openbare binnenruimte. In de instructie worden ook veel voorkomende vragen beantwoord.

Het dringende advies geldt voor publieke en openbare ruimtes "waarbij men staand (op een niet aangewezen plek) of lopend verblijft". Op de aangewezen plek in een theater of restaurant kan het mondkapje weer af.

Als je gaat lopen moet het mondkapje weer op. "Zodra iemand de aangewezen plek verlaat, bijvoorbeeld voor toiletbezoek, wordt geadviseerd het mondkapje weer op te zetten."

Het is niet de bedoeling dat voor het advies medische mondkapjes worden gebruikt. "Medische mondmaskers zijn uitsluitend bedoeld voor het gebruik in de zorg", staat in de instructie.

Het kabinet verwacht van beheerders of eigenaren van de openbare binnenruimtes niet dat ze mondkapjes uitdelen. Mensen die het advies opvolgen moeten daar zelf voor zorgen.

Voor mensen die het advies wel willen opvolgen maar niet genoeg geld hebben om mondkapjes te kopen, worden gemeenten geacht een oplossing te vinden, bijvoorbeeld verstrekking via de voedselbank.

Hoe je je mondkapje op en af moet zetten, zie je hier:

Hoe je een mondkapje gebruikt: 'Nooit twee keer opdoen'

STER reclame