AFP
NOS NieuwsAangepast

Russische journaliste steekt zichzelf in brand voor ministerie en overlijdt

Een Russische journaliste is overleden nadat ze zichzelf in brand had gestoken voor het regionale ministerie van Binnenlandse Zaken in de stad Nizjni Novgorod, zo'n 400 kilometer ten oosten van Moskou.

Volgens Russische media gaat het om Irina Slavina, hoofdredacteur van nieuwssite Koza Press. Voordat ze zichzelf in brand stak schreef ze in het Engels een boodschap op haar Facebookpagina. "Ik vraag u om de Russische Federatie verantwoordelijk te houden voor mijn dood."

De journalist botste eerder met de autoriteiten vanwege haar kritische berichtgeving. Koza Press is een lokale site die zichzelf een organisatie noemt "zonder censuur en zonder bevelen van bovenaf".

"De afgelopen jaren hebben veiligheidsfunctionarissen haar eindeloos lastiggevallen vanwege haar oppositie-activiteiten", schrijft de Russische politicus Dmitri Goedkov op Instagram.

Huisdoorzoeking

Eerder had Slavina op haar Facebookpagina geschreven over huiszoekingen bij haar thuis. Gisteren zouden twaalf agenten haar appartement hebben doorzocht en spullen hebben meegenomen, waaronder laptops en mobiele telefoons.

De doorzoeking zou onderdeel zijn van een onderzoek naar Open Russia, een organisatie die wordt gefinancierd door de verbannen Kremlin-criticus en oligarch Michail Chodorkovski.

Een onderzoekscommissie is een vooronderzoek gestart naar wat er zich vanmiddag in Nizjni Novgorod heeft afgespeeld. De commissie bevestigt dat in het centrum van de stad het ernstig verbrande lichaam van een vrouw is gevonden, maar zegt niets over de identiteit van het slachtoffer.

Op niet-bevestigde beelden van de zelfverbranding is te zien dat ze zichzelf op een bankje aansteekt. Een omstander probeert het vuur uit te slaan, maar dat lukt niet.

Labiel of psychotisch

De onderzoekscommissie maakt deel uit van een landelijk politienetwerk, zegt correspondent David Jan Godfroid. "Maar als haar zelfverbranding het gevolg is van haar activiteiten voor de oppositie, dan zal dat niet de conclusie zijn van de onderzoekers. Dan zeggen ze dat Slavina labiel of psychotisch was, of andere psychische problemen had."

In Rusland zelf wordt de dood van Slavina vooralsnog alleen gemeld door de onafhankelijke pers. Hoewel het verband tussen haar dood en haar activiteiten nog niet vaststaat is, is het leven van een onafhankelijk journalist in Rusland niet eenvoudig, zegt Godfroid.

"Het is zonneklaar dat onafhankelijke Russische journalisten in de problemen zitten. Sommigen worden gearresteerd, en de Russische belastingdienst zit achter onafhankelijke mediabedrijven aan. Op allerlei manieren wordt hen het leven zuur gemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl