Recyclinginstallatie
NOS Nieuws

Overschot aan sinaasappelschillen door verse jus; recyclingfabriek in aanbouw

Een nieuwe fabriek in Den Bosch gaat sinaasappelschillen recyclen om ingrediënten eruit te halen voor onder meer bier, muffins, vegetarische maaltijden en schoonmaakmiddelen. Het bedrijf PeelPioneers heeft 10 miljoen euro opgehaald om de fabriek te kunnen bouwen.

Veel supermarkten en kantines hebben de afgelopen jaren machines aangeschaft om per se aan de groeiende vraag naar versgeperst sinaasappelsap te voldoen. De schillen kwamen meestal in verbrandingsovens terecht, maar het bedrijf laat nu al een deel ophalen om te verwerken in een tijdelijke installatie in het Brabantse Son. Vanaf volgend jaar wordt dagelijks honderdtwintigduizend kilo aan schillen verwerkt.

Voor bedrijven is het een interessante optie, omdat de belasting op het verbranden van afval vorig jaar is verhoogd.

Supermarktketen Albert Heijn zegt mee te werken aan allerlei initiatieven die te maken hebben met recycling van sinaasappelschillen. Zo wordt een deel van de schillen verwerkt in afwasmiddel en een deel wordt gebruikt om veevoer van te maken.

Muffins en sterke drank

"We verwerken nu al 40.000 kilo schillen per dag", zegt medeoprichter Sytze van Stempvoort. "Als ik een schil zie, dan zie ik iets waar je kleurstoffen van kunt maken. Je hebt de geur voor geurstoffen, een structuur waar je vezels uit kunt maken en vitamine c die je apart kunt winnen. Een heel palet en dat pulken wij uit elkaar. "

Nu wordt er vooral sinaasappelolie uit de schillen gehaald. Die wordt gebruikt in onder meer bier, allesreiniger, sterke drank en muffins. Het restproduct komt in veevoer terecht. Straks worden er ook voedingsvezels van de schillen gemaakt die in vleesvervangers kunnen worden gebruikt.

Volgens Van Stempvoort wordt er in de nieuwe fabriek tien keer meer waarde uit de schillen gehaald dan nu. Hij zegt dat er met de huidige opstelling al beperkt winst wordt gedraaid.

GFT-afval

Sinaasappelschillen van particulieren gaat het bedrijf niet verwerken. "Dat is niet te doen, omdat je dan de voedselveiligheid niet kunt waarborgen", zegt Van Stempvoort. "We willen dat de schillen op een goede en veilige manier worden ingezameld en dat kan niet als je het met particulieren doet."

Met de fabriek groeit het bedrijf van tien naar dertig medewerkers. De 10 miljoen euro die nodig is voor de fabriek wordt opgebracht door onder meer de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, de Rabobank, het ministerie van Economische Zaken en het European Circular Bioeconomy Fund.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl