Joyce Echaquan op een foto bij een wake PA Media

In Canada wordt onderzoek gedaan naar de dood van een 37-jarige inheemse vrouw in een ziekenhuis. De vrouw filmde haar behandeling; in die livestream op Facebook was te zien dat ze in paniek was en dat het personeel haar belachelijk maakte. Een betrokken verpleegster is al ontslagen.

De Canadese zender CBC zette een deel van het filmpje online:

Premier Legault van de Franstalige regio Québec noemt de beledigingen racistisch en onacceptabel. Hij kondigt een grootschalig onderzoek aan naar de doodsoorzaak van de vrouw.

Volgens belangenorganisaties is het incident een voorbeeld van systemisch racisme tegen inheemse volkeren in het Canadese zorgstelsel.

Morfine

De 37-jarige Atikamekw-vrouw was zaterdag opgenomen in het ziekenhuis in de plaats Joliette, ten noorden van Montreal. Joyce Echaquan klaagde over maagpijn. Ze had het idee dat ze bij haar behandeling te veel morfine had gekregen. Daarom besloot ze via haar telefoon een livestream te beginnen.

In de video schreeuwt Echaquan om hulp. Aan het einde van het filmpje is te horen dat twee verpleegsters zeggen dat de vrouw "zo dom als wat" is. Ook werd er gezegd: "Ze is alleen goed voor seks en dood beter af". Een van de vrouwen zegt dat Echaquan slechte keuzes heeft gemaakt in haar leven en vraagt haar wat haar kinderen van haar gedrag zouden denken.

Vlak na het maken van de opnames overleed Echaquan. Ze laat zeven kinderen na.

Wake voor Joyce Echaquan bij het ziekenhuis in Joliette PA Media

Dinsdag was er voor het ziekenhuis een herdenkingsbijeenkomst voor Echaquan. Ook is er een crowdfundactie opgezet voor haar kinderen.

Een rapport uit 2015 concludeerde dat inheemse volkeren in Canada kampen met racisme in de zorg. Premier Legault spreekt tegen dat discriminatie systemisch is in de gezondheidszorg, meldt de Canadese nieuwssite CBC. Hij erkent wel dat er sprake is van racisme, maar dat gebeurt volgens hem niet constant en op grote schaal.

STER reclame