Aankomend premier Alexander De Croo gaf vanochtend een persconferentie
NOS NieuwsAangepast

Doorbraak in formatie België: zeven 'Vivaldi-partijen' akkoord, De Croo wordt premier

In België is bijna 500 dagen na de verkiezingen een akkoord bereikt bij de onderhandelingen over een nieuwe regering. De onderhandelaars van de zeven betrokken partijen zijn het vanochtend vroeg inhoudelijk eens geworden. De liberaal Alexander De Croo wordt de premier.

De onderhandelaars van de liberalen, christendemocraten, socialisten en groenen van de Open VLD, CD&V, SP.A, PS, MR, Groen en Ecolo hebben sinds gisterochtend 09.00 uur onderhandeld over de begroting.

Dat is het sluitstuk van het regeerakkoord, waarin komt te staan hoeveel geld ze willen uittrekken voor nieuw beleid en hoe dat verdeeld moeten worden. De mogelijkheden zijn beperkt, omdat de coronacrisis ook in België heeft geleid tot een flink begrotingstekort voor dit jaar en volgend jaar.

Op een persconferentie zei De Croo (Open VLD) vanochtend dat de nieuwe regering op een andere manier aan politiek moet doen. "We moeten meer samenwerken en vooral met meer respect voor elkaar en voor elkaars meningen. Dat respect is er misschien niet altijd geweest op moeilijke momenten. Hardheid heeft nooit iemand vooruitgeholpen."

Ook citeerde hij basketballegende Michael Jordan: "Met talent win je wedstrijden, met teamspirit win je kampioenschappen."

Volgens de VRT worden op dit moment de laatste knelpunten weggewerkt. Daarna moet nog gepraat worden over de bevoegdheidsverdeling tussen de zeven partijen en wie de ministers worden naast De Croo.

Vanavond partijcongressen

Daarna volgt er nog een strakke planning. Als de onderhandelaars klaar zijn, gaan formateurs Alexander De Croo van de Open VLD en Paul Magnette van de PS naar de koning. Vanmiddag geven ze dan met de zeven partijen van de Vivaldi-coalitie, zoals de samenwerking is gaan heten, een persconferentie. De tekst van het akkoord moet vanavond nog worden voorgelegd aan de leden van alle zeven partijen op partijcongressen.

Een van de betrokken onderhandelaars, Georges Gilkinet van Ecolo, zei vanochtend op Twitter dat hij "een beetje moe" is, maar trots op het resultaat.

Na al die stappen kan er morgenochtend om 10.00 uur een nieuwe regering worden gepresenteerd. De nieuwe ministers leggen dan de eed af bij de koning en in de middag leest de nieuwe premier een regeringsverklaring voor in het parlement.

Inmiddels is het 492 dagen geleden dat de Belgen naar de stembus gingen, op 27 mei 2019, nadat de tweede regering-Michel in december 2018 was gevallen. De verkiezingen in mei vorig jaar leverden winst op voor links in Wallonië en voor rechts in Vlaanderen. In de loop van de tijd hebben twintig informateurs geprobeerd een meerderheid bijeen te brengen.

De vier jaargetijden

De naam 'Vivaldi-coalitie' verwijst naar de kleuren van de samenwerkende partijen: het blauw van de liberalen, groen van de groenen, rood van de socialisten en oranje van de christendemocraten. Die vier kleuren staan dan elk voor een seizoen (winter, lente, zomer en herfst), wat weer verwijst naar het beroemde muziekstuk De vier jaargetijden van componist Antonio Vivaldi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl