NOS NieuwsAangepast

Trouwen in de kerk mag met meer dan dertig gasten, feesten maar met vier

Verwarring bij aankomende echtparen, bruiloftsgasten en trouwfotografen: wat zijn de komende drie weken nu precies de regels voor huwelijken? Mogen er dertig mensen samenkomen, of zelfs veertig bij een trouwerij buiten, of toch maar vier?

Het antwoord: het hangt van de samenkomst af. Een huwelijksgezelschap, dus bruidspaar met gasten, mag in principe uit maar vier mensen bestaan. Kinderen tot en met twaalf tellen niet mee. Aangezien er minimaal twee getuigen van 18 jaar en ouder nodig zijn bij een huwelijk, is de gastenlijst dan al vol.

Dat geldt trouwens voor alle feestjes. "Partijen van meer dan vier personen, bijvoorbeeld ter gelegenheid van een huwelijk, verjaardag, jubileum, geboorte, borrel, maar ook bijvoorbeeld een personeelsuitje, kunnen niet plaatsvinden.", stelt de Rijksoverheid. "Dit geldt voor zowel binnen als buiten."

Grondwet

Toch is er een belangrijke uitzondering: bij een kerkelijk huwelijk geldt geen maximum. Dat heeft met de grondrechtelijke vrijheden van godsdienst en van vereniging te maken. Wel moet er voldoende afstand worden gehouden, moet iedereen een vaste zitplaats hebben en moeten gasten zich laten registreren en een gezondheidscheck ondergaan.

Oftewel, vat Rijksoverheid het beleid samen: "De kerkelijke inzegening van een huwelijk is toegestaan met meer dan vier personen, maar een feest niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl