NOS Nieuws

Miljoenenboetes voor sigarettenfabrikanten die concurrentie vervalsten

Vier grote sigarettenfabrikanten krijgen in totaal een boete van meer dan 82 miljoen euro wegens concurrentievervalsing, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Het gaat om British American Tobacco International, JT International Company Netherlands, Philip Morris Benelux en Van Nelle Tabak Nederland, die achter merken zitten als Marlboro, Lucky Strike, Gauloises en Camel. De bedrijven krijgen elk een boete van tussen de 10 tot ruim 30 miljoen euro.

"Het was vaste praktijk dat de fabrikanten informatie van groothandels ontvingen over de consumentenprijzen van pakjes sigaretten van concurrenten vóórdat die prijzen van kracht werden", zegt Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM.

Volgens de ACM hebben de fabrikanten de informatie over concurrenten ook daadwerkelijk gebruikt om hun eigen prijs voor een pakje sigaretten te bepalen. Daardoor konden ze meer winst maken. Deze gang van zaken vervalst de onderlinge concurrentie, stelt de ACM.

"De fabrikanten wisten dat de uitwisseling van dit soort informatie op gespannen voet staat met de mededingingsregels. Maar dat heeft niet geleid tot aanpassing van hun gedrag", zegt bestuursvoorzitter Snoep.

De concurrentievervalsing speelde tussen 2008 en 2011. De autoriteit heeft onder meer gekeken naar interne mails van de bedrijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl