Een foto van de overleden Ion Aliman prijkt op de muur van het stadskantoor in Deveselu Reuters

In het Roemeense dorpje Deveselu is de burgemeester herkozen, ondanks het feit dat hij eerder deze maand overleed aan de gevolgen van corona. Bij de verkiezingen haalde Ion Aliman 64 procent van de stemmen.

Aliman, van de sociaal-democratische partij PSD, overleed twee weken geleden op 56-jarige leeftijd. De populaire burgemeester was aan het eind van zijn tweede termijn in Deveselu, een Zuid-Roemeens dorp met zo'n 3000 inwoners.

Volgens de kiescommissie was het te laat om Alimans naam van de stembiljetten voor de verkiezingen te halen. Veel inwoners grepen dat gisteren aan om als eerbetoon op hem te stemmen.

"Hij was een echte burgemeester voor ons", zei een kiezer tegen een lokale televisiezender. "Hij nam het voor ons dorp op, respecteerde alle wetten. Ik denk niet dat we ooit nog een burgemeester als hij zullen krijgen."

Nieuwe verkiezingen

De verkiezingsuitslag in Deveselu is overigens ongeldig verklaard. Binnenkort gaan de inwoners opnieuw naar de stembus.

Aliman is niet de eerste Roemeen die postuum wordt gekozen tot burgemeester, weet de BBC. In 2008 weerhield de dood van Neculai Ivascu de inwoners van het dorp Voinesti er niet van om massaal op hem te stemmen. De nummer twee van de verkiezingsuitslag werd toen door de kiescommissie tot winnaar verklaard.

STER reclame