Alaphilippe soleert naar wereldtitel, Van Aert pakt opnieuw zilver Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Wielrenner Julian Alaphilippe heeft in Imola de wereldtitel op de weg veroverd. Alaphilippe (28) demarreerde op de laatste klim uit een uitgedund favorietengroepje en soleerde in de slotkilometers naar de titel.

Wout van Aert pakte 24 seconden achter de Fransman het zilver op het Formule 1-circuit. Ook in de tijdrit afgelopen vrijdag was Van Aert al tweede geworden. Het brons ging naar de Zwitser Marc Hirschi.

Alaphilippe is de eerste Fransman in de regenboogtrui sinds Laurent Brochard die de wereldtitel in 1997 greep.

Tourwinnaar Pogacar kleurt finale

De finale van het WK werd veertig kilometer van het einde geopend door een aanval van kersvers Tourwinnaar Tadej Pogacar, die demarreerde op de Cima Gallisterna, de zwaarste van de twee beklimmingen van het parcours. Geen enkele renner reageerde op de versnelling van de Sloveen die met 25 seconden voorsprong aan de slotronde begon.

Bekijk hieronder de uitgebreide samenvatting van het WK:

Samenvatting WK op de weg: Dumoulin valt aan, Alaphilippe wint

Op de voorlaatste klim van de dag toonde Tom Dumoulin zijn klasse. Hij sloot zich aan bij Pogacar, maar beiden werden al snel ingerekend door de favorietengroep.

In de laatste ronde van 28 kilometer door de Italiaanse heuvels vielen de favorieten een voor een aan. Op de laatste klim wist Alaphilippe de concurrentie definitief achter zich te laten.

Toen Alaphilippe zijn laatste vijf rivalen afschudde, reed Dumoulin al niet meer tussen de koplopers. De Limburger finishte als veertiende, 53 tellen achter de Franse wereldkampioen.

Bekijk hieronder de reacties van Dumoulin en Alaphilippe en de huldiging:

Een goede WK-traditie werd in Imola in ere gehouden met een vroege kopgroep vol renners van wie in de finale van de wedstrijd geen wonderen werden verwacht.

Van de zeven renners die ten aanval trokken, staan alleen Jonas Koch (Duitsland), Yukiya Arashiro (Japan) en Daniil Fominijch (Kazachstan) onder contract bij een WorldTour-ploeg, een formatie op het hoogste niveau van het internationale wielrennen.

Zij reden met de Oostenrijker Marco Friedrich, de Roemeen Eduard-Michael Grosu, Ulises Alfredo Castillo (Mexico) en Torstein Traeen (Noorwegen) urenlang op kop, een dikke vijf minuten voor het peloton.

De kopgroep op de heuvels rond Imola AFP

Koch en Torstein Traeen bleven het langst vooruit, maar werden zeventig kilometer voor de streep bijgehaald toen de Fransen, voor kopman Alaphilippe, het tempo verhoogden op een van de twee klimmetjes.

Belgen op kop, Dumoulin achterin

De Belgische ploeg, rijdend voor Van Aert, nam het kopwerk over van de Fransen waardoor de favorietengroep verder werd uitgedund. Dumoulin reed enkele kilometers achter in de groep, maar wist zich desondanks te handhaven.

De eerste serieuze aanval van een kanshebber op de regenboogtrui werd geplaatst door Pogacar, veertig kilometer voor de streep.

Tadej Pogacar AFP

Zijn marge liep snel op naar vijftien seconden, maar met de Belgen op kop werd het gat net zo rap weer gehalveerd. Bij het ingaan van de laatste ronde had de Tourwinnaar toch een voorsprong in handen van 25 tellen op de andere favorieten.

Vier Belgen voerden de groep aan, Dumoulin had nog gezelschap van Dylan van Baarle toen de renners aan de slotronde begonnen.

Korte aanval Dumoulin

Op de eerste van de twee beklimmingen in de slotronde sloot Dumoulin zich aan bij Pogacar, maar beiden werden al snel ingerekend door de favorietengroep.

Een nieuwe aanval kwam op naam van Vincenzo Nibali. Hij kreeg Mikel Landa, Rigoberto Urán en Van Aert met zich mee. Alaphilippe moest het gat dichten en slaagde daar al snel in.

De renners op het fraaie parcours rond Imola Reuters

Zijn landgenoot Guillaume Martin kwam ook niet weg, waarna Hirschi, revelatie van de Tour, op de laatste klim de groep uiteen trok.

Vlak voor de top nam Alaphilippe het heft in handen met een serieuze aanval. Oud-wereldkampioen Michal Kiwatkowski kon de explosieve Fransman niet volgen en trok Jakob Fuglsang, Primoz Roglic, Van Aert en Hirschi achter zich mee omhoog.

De vijf begonnen met zes seconden achterstand op Alaphilippe aan de afdaling. De renner van Deceuninck-QuickStep liep alleen maar verder uit en kwam 24 seconden voor de vijf achtervolgers over de meet.

Bekijk hieronder de reacties van Van Aert en Hirschi:

STER reclame