Frans Derks ANP

Oud-scheidsrechter Frans Derks is vrijdag in zijn woonplaats Breda op 89-jarige leeftijd overleden. Tussen 1956 en 1978 floot Derks wedstrijden in het betaalde voetbal. Karakteristiek was zijn kleine en krap zittende scheidsrechtersbroek waarin hij de duels leidde.

Derks stond bekend als een flamboyante persoonlijkheid, die in het veld vooral pratend situaties oploste. Zelf erkende hij volmondig ijdel te zijn. Zo liet Derks zich een scheidsrechterstenue aanmeten door modeontwerper Frans Molenaar.

Januari 2019 wijdde Andere Tijden Sport nog een aflevering aan de markante scheidsrechter. Kijk hieronder die aflevering terug:

Andere Tijden Sport: Frans Derks, het broekje past nog

Ook nam hij enkele muzieksingles op, zoals 'De Gele Kaart' en 'We gaan naar München'. In 1974 zong hij met Willem van Hanegem voor het eerst het carnavalslied 'Ik ben ik, jij bent jij'. Daarnaast schreef Derks een boek.

Na zijn loopbaan als arbiter bleef hij actief in de voetballerij. Zo was hij onder meer bestuurder bij NAC, FC Dordrecht en de Coöperatie Eerste Divisie.

Willem van Hanegem en Frans Derks zingen hun carnavalshit ANP

Op 30 november 2009 werd Derks benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn bijzondere diensten in de voetbalsport en zijn grote maatschappelijke inzet.

'Hij trok zich weinig van kritiek aan'

"Dat korte broekje vond iedereen wel hip", zegt oud-scheidsrechter Charles Corver, die Derks goed kende, in Langs de Lijn En Omstreken. "Er was binnen het korps wel kritiek op, sommigen vonden dat niet normaal, maar daar trok hij zich weinig van aan."

STER reclame