PVV-Kamerlid Emiel van Dijk
NOS NieuwsAangepast

PVV botst met Kamer over term 'omvolking'

PVV-Kamerlid Emiel van Dijk is hard met de Tweede Kamer in aanvaring gekomen over het gebruik van het woord "omvolking". Kamerlid Voordewind van de ChristenUnie wees hem erop dat dit "echt een term uit de nazitijd" is, waarop er een heftige woordenwisseling ontstond.

"Ik laat me hier niet voor nazi uitmaken", riep de PVV'er:

'Ik word door de ChristenUnie in hetzelfde rijtje geduwd als iemand in het nazitijdperk'

Van Dijk sprak over het nieuwe Europese migratiepact, dat de Europese Commissie gisteren presenteerde. Daarin staat dat de asielprocedure sneller moet, dat er meer solidariteit tussen EU-landen moet komen en dat kansloze asielzoekers sneller dienen te worden teruggestuurd.

Volgens de PVV'er komt het erop neer dat de EU de grenzen wagenwijd wil openzetten en is dat levensgevaarlijk. Hij noemde het plan een "omvolkingspact". Veel fracties in een debat over Vluchtelingen- en Asielbeleid namen daar aanstoot aan. CDA-Kamerlid Van Toorenburg vroeg of ze het wel goed had verstaan.

'Levensgevaarlijk'

Emiel van Dijk vreest dat er proactief boten met mensen uit Afrika naar Europa worden gehaald en dat de Nederlandse bevolking straks een minderheid vormt. Hij zei dat dit levensgevaarlijk is voor onze nationale cultuur en identiteit. "Ze komen hun cultuur aan ons opdringen."

Kamerlid Voordewind zei dat hij afstand neemt van die uitspraken. "Omvolking is echt een term uit de nazitijd." Het PVV-Kamerlid zei daarop dat hij zich niet voor nazi laat uitmaken. "Dit is te gortig voor woorden."

Voordewind weersprak dat hij hem voor nazi uitmaakte. "Maar de heer Van Dijk gebruikt een paar keer het woord 'omvolking' en dan moet hij ook weten dat die term in de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt door de nazi's om het 'arische ras' te zuiveren. Ik waarschuw hem: pas alsjeblieft op uw woorden."

De voorzitter van het debat snoerde Van Dijk uiteindelijk de mond, toen hij zich niet wilde neerleggen bij de verklaring van Voordewind.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl