Sloopwerkzaamheden in Overschild van huizen die zijn beschadigd door de gaswinning
NOS Nieuws

Kamer start met voorbereiding parlementaire enquête aardgaswinning

De Tweede Kamer heeft de commissie geïnstalleerd die de parlementaire enquête gaat voorbereiden naar de gaswinning in de provincie Groningen en de gevolgen daarvan. De enquête moet duidelijk maken welke risico's bij de gaswinning zijn genomen, hoe er als gevolg van de winning aardbevingsschade is ontstaan, wat anders had gekund en welke lessen er getrokken kunnen worden.

De leden van de tijdelijke commissie Aardgaswinning Groningen kozen Tom van der Lee van GroenLinks tot voorzitter. Van der Lee diende in maart vorig jaar een motie in waarin werd uitgesproken dat een parlementaire enquête wenselijk was.

Tom van der Lee (GroenLinks)

De tijdelijke commissie moet binnen een halfjaar een onderzoeksopzet opstellen, compleet met de vragen die de enquête beantwoord moet krijgen. Een parlementaire enquête is het zwaarste onderzoeksinstrument dat de Tweede Kamer kan inzetten.

Iedereen in Nederland is verplicht om mee te werken als de Kamer daarom vraagt. Getuigen kunnen onder ede worden gehoord. Het plegen van meineed en het weigeren van medewerking zijn strafbaar.

Andere leden van de commissie zijn Stieneke van der Graaf (ondervoorzitter, ChristenUnie), Dennis Wiersma (VVD), Roy Van Aalst (PVV), Anne Kuik (CDA), Tjeerd de Groot (D66), Peter Kwint (SP) en Kirsten van den Hul (PvdA).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl