ANP

D66-Kamerlid Pia Dijkstra (65) keert na de verkiezingen niet meer terug in de Tweede Kamer. In een interview met de Volkskrant zegt ze dat ze tegen die tijd AOW krijgt. "Dan is het tijd voor een nieuwe generatie."

Dijkstra, voormalig presentator van het NOS Journaal, is tien jaar Tweede Kamerlid. Ze maakte naam met de Donorwet, die in juli van kracht werd. Door die wet wordt iedereen van 18 jaar en ouder automatisch als orgaandonor geregistreerd, tenzij zij daar bezwaar tegen maken.

Ook kwam zij met een wetsvoorstel voor levensbeëindiging bij voltooid leven. Dat is 'geparkeerd' bij de formatie van het huidige kabinet omdat de coalitiegenoten CDA en ChristenUnie zich ertegen verzetten. Twee maanden geleden diende Dijkstra het initiatiefvoorstel alsnog in bij de Tweede Kamer.

'Ver over tolerantiegrens'

De vertraging heeft Dijkstra niet ontmoedigd, zegt zij in de Volkskrant: "Als ik kijk hoe de Euthanasiewet en de Donorwet tot stand zijn gekomen. Dat heeft ook twintig, dertig jaar geduurd. Dit kan ook nog tijd kosten. Dat laat ik met gerust hart over aan een nieuwe generatie bij D66."

Dijkstra zegt in de krant dat ze moeite heeft met alle negatieve reacties die ze op haar voorstellen krijgt. "Als je dan ziet dat een predikant, werkzaam bij de EO als presentator, een plaatje van Magere Hein op Twitter zet met daaronder 'Dood D66'. Ik heb veel leren verdragen, maar dit gaat echt ver over mijn tolerantiegrens."

Pia Dijkstra studeerde theologie in Amsterdam. Ze begon haar loopbaan bij de Ikon. Daarna werkte ze onder meer bij Radio Nederland Wereldomroep, de NCRV-actualiteitenrubriek Hier en Nu en bij medische programma's als Vinger aan de Pols van de AVRO. Tussen 1988 en 2000 presenteerde zij het NOS Journaal van 20.00 uur.

Ook Koolmees niet meer op lijst

Gisteren werd al bekend dat ook Wouter Koolmees niet terugkeert in de Tweede Kamer. Koolmees, die nu minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is, stond bij de drie laatste verkiezingen steeds op de kandidatenlijst van D66 en hij zat zevenenhalf jaar in de Kamer. Hij was daar financieel woordvoerder van zijn partij.

Gisteren was de laatste dag dat mensen zich kandidaat konden stellen om op de D66-lijst te komen. In het televisieprogramma Op1 zei Koolmees dat hij zich niet opnieuw heeft gemeld. Hij noemde het eervol om in de Kamer te hebben gezeten, maar hij vindt het ministerschap leuker. Koolmees vindt het fijn om akkoorden te maken en compromissen te verzinnen. Hij gaat er nog over nadenken of hij wil terugkeren als minister, mocht D66 in een volgend kabinet komen.

STER reclame