Vanaf 2023 geen collectieve korting meer op zorgpremie
De collectieve kortingen op de basispolis van de zorgverzekering gaan verdwijnen. Minister Van Ark voor Medische Zorg schrijft op vragen van de Tweede Kamer dat de collectieve korting vaak een sigaar uit eigen doos is. Daarom wil ze er per 1 januari 2023 vanaf.
Zorgverzekeraars mogen korting op de premie geven als de verzekering door een groep wordt aangevraagd. Zo maken bijvoorbeeld leden van een vakbond of sportvereniging aanspraak op een lagere premie. Op dit moment is de korting maximaal 5 procent. Twee derde van de verzekerden maakt er gebruik van. Maar er zit wel steeds een adder onder het gras, schrijft Van Ark.
"De premie wordt eerst verhoogd, om deze verhoging vervolgens aan sommigen terug te geven alsof het een korting is", betoogt de minister. Ook was het de bedoeling dat de verzekeraars zorginhoudelijke afspraken zouden maken bij de collectieve verzekeringen, die besparingen zouden opleveren. Volgens Van Ark hebben ze dat niet aannemelijk gemaakt.
Solidariteit
Ook vindt de minister de kortingen in strijd met de solidariteit van het stelsel. De ene groep verzekerden betaalt voor de korting van de andere groep.
Van Ark zou het liefst de collectiviteitskortingen per 1 januari 2021 schrappen, maar dat gaat niet lukken omdat de wet ervoor gewijzigd moet worden. Om iedereen voldoende tijd te geven, streeft ze naar 2023.
Ook Van Arks voorgangers hadden al twijfels over de kortingen. Dat die nu verdwijnen zal volgens de minister geen gevolgen hebben voor de hoogte van premies. Verzekeraars mogen nog wel op aanvullende verzekeringen collectiviteitskortingen geven.