De videoboodschap van koning Willem-Alexander
NOS Nieuws

Willem-Alexander spreekt jarige VN toe in videoboodschap

De Verenigde Naties verdienen een prominente plek in de canon van de wereldgeschiedenis "als een van de meest positieve krachten ooit". Dat heeft koning Willem-Alexander gezegd in een videoboodschap bij de jaarlijkse Algemene Vergadering van de VN. Die staat in het teken van het 75-jarig bestaan van de volkerenorganisatie.

Normaal gesproken komen vertegenwoordigers van alle lidstaten naar het VN-hoofdkwartier in New York, maar vanwege de coronacrisis is de vergadering deze keer voor het eerst in het bestaan van de VN volledig digitaal.

In zijn videoboodschap bracht de koning een eerbetoon "aan de mannen en vrouwen die 75 jaar geleden de grondslag legden voor de Verenigde Naties" en die door de toenmalige Amerikaanse president Harry S. Truman "bouwmeesters van een betere wereld" werden genoemd.

Willem-Alexander spreekt VN toe: 'Grote macht die strijdt voor het goede'

"Zij kwamen bij elkaar na vijf jaar van oorlog en menselijk lijden. De verschillen tussen hen waren groot. Maar ze deelden één onwrikbaar voornemen: wij bouwen een betere wereld terug", zei de koning. En die belofte werd volgens de koning waargemaakt toen steeds meer landen zich aansloten. "Mijn generatie en de generatie na mij zijn dankbaar voor de kansen die wij daardoor hebben gekregen.

Hoewel de VN er niet in is geslaagd om geweld, onrecht en armoede te beëindigen heeft de organisatie die volgens de koning wel weten te beteugelen en terug te dringen. "En dankzij het Internationaal Strafhof en internationale tribunalen wordt de kans op straffeloos handelen hopelijk ooit uitgebannen. Miljarden mensen plukken daarvan in hun dagelijks leven de vruchten."

'Eerlijke, gelijke kansen'

Ook Hajar Yagkoubi, een van de Nederlandse VN-jongerenvertegenwoordigers, mocht de vergadering toespreken. Ze zei dat jongeren willen leven in een wereld die iedereen eerlijke kansen biedt om zich ten volle te ontwikkelen, ongeacht wie je bent. "Wij willen leven in een wereld die geleid wordt door fundamentele mensenrechten. Wij willen leven in een wereld die mens en planeet beschermt en klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en opwarming van de aarde actief tegengaat", aldus Yagkoubi.

De koning sloot de videoboodschap af en wenste "alle bouwmeesters van een betere wereld, welke leeftijd, nationaliteit of achtergrond ze ook mogen hebben, heel veel succes!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl