NOS Nieuws

Corona brengt Britse 'banenmachine' abrupt tot stilstand

  • Tim de Wit

    correspondent Groot-Brittannië

  • Tim de Wit

    correspondent Groot-Brittannië

Geen enkel ander land in Europa zag in het tweede kwartaal de economie zo hard krimpen als het Verenigd Koninkrijk: 20,4 procent maar liefst. Het land kende een strenge lockdown die ook nog eens lang aanhield, iets wat de economie die zwaar op de dienstensector leunt keihard raakte.

Lang gold Groot-Brittannië als een banenmachine, met jarenlang een zeer lage werkloosheid. Maar deze coronacrisis maakt daar voorlopig een einde aan. Al ruim 700.000 mensen verloren de afgelopen maanden hun baan en het is zeer waarschijnlijk dat dat aantal alleen maar verder oploopt.

Perspectief slecht

Eind volgende maand loopt het steunpakket af van de regering waarmee nu nog ruim 3 miljoen mensen 80 procent van hun salaris krijgen doorbetaald, tot een maximum van 2500 pond (zo'n 2750 euro). Het ziet ernaar uit dat velen van hen dan definitief hun baan kwijtraken en ook op zoek moeten naar iets nieuws. Daardoor zal de druk op het aantal vacatures alleen maar verder toenemen.

Hoewel de officiële cijfers nu nog een werkloosheid van 4,1 procent noteren, verwacht de Bank of England dat dit snel zal oplopen naar 7,5 procent. Het is niet uit te sluiten dat de werkloosheid zelfs tot boven de 10 procent zal stijgen, waarmee de crisis veel meer werklozen zou opleveren dan de financiële crisis van tien jaar geleden.

Ik raakte in paniek, begon op van alles te solliciteren

Sarah Smith

Voor Sarah Smith (25) maakt dat het allesbehalve makkelijk om weer een baan te vinden. Ze raakte in mei werkloos. Als afgestudeerd criminologe had ze tot nu toe altijd werk, maar het lukt haar al maanden niet om iets te vinden.

"Ik kocht dit huis samen met vriend eind februari, vlak voor de lockdown. En onze hypotheek is wel gebaseerd op twee inkomens, dus financieel is het echt van belang dat ik snel weer een baan vind", vertelt ze vanuit haar woonkamer in Leeds. "Ik raakte in paniek, begon op van alles te solliciteren. Van magazijnwerk, tot schoonmaakwerk, tot maaltijdbezorger. Maar ik kan niets vinden."

2000 brieven later is dat nog steeds zo:

'Al 2000 keer gesolliciteerd, maar nog steeds geen baan'

Bij Northern Monk, een bierbrouwer even verderop in Leeds, merkten ze hoe groot de wanhoop is onder werklozen. Ze zochten een inpakker in het magazijn. "Maar we kregen maar liefst duizend aanmeldingen. Normaal zijn we al blij als we vijftig brieven krijgen", vertelt hr-manager Sophie Lennon. "Het was een schok, zeker toen ik de verhalen hoorde van werklozen. En ja, er waren ook genoeg hoogopgeleiden die solliciteerden."

De bierbrouwer besloot daarop afgewezen kandidaten te helpen met het verbeteren van hun cv. "Het voelt echt alsof de crisis nog heel lang kan duren. Daarom zijn we nu een programma aan het opzetten om werklozen beter voor te bereiden op hun sollicitatie. Bij ons gaan de zaken gelukkig nog goed, dus we doen graag iets terug."

Vooral jongeren dupe

Hoewel het aantal vacatures in Groot-Brittannië in augustus weer opliep, ligt het nog altijd 50 procent lager dan gemiddeld in deze periode van het jaar. De groep die het hardste geraakt wordt zijn jongeren. In de leeftijd van 16 tot 24 is nu 13,4 procent werkloos.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl