De Bulgaarse rechtszaal vlak voor het vonnis
NOS NieuwsAangepast

Levenslang voor aanslag op Israëlische toeristen in Bulgarije

In Bulgarije zijn twee mannen bij verstek veroordeeld tot levenslang voor de aanslag in 2012 op een bus met toeristen uit Israël. Daarbij kwamen op de luchthaven van Burgas, aan de Zwarte Zee, vijf Israëliërs en de Bulgaarse chauffeur om het leven. Tientallen Israëliërs raakten gewond.

De veroordeelden zijn een 39-jarige Australiër met een Libanese achtergrond en een Canadees van 32, ook met een Libanese achtergrond. De twee hebben het proces nooit bijgewoond: na de aanslag zijn ze Bulgarije ontvlucht. Vermoedelijk zijn ze uitgeweken naar Libanon. Interpol is er tot op heden niet in geslaagd hen op te sporen.

Volgens Bulgaarse autoriteiten werd de aanslag gepleegd door het sjiitische Hezbollah, dat na de aanslag op de terreurlijst van de EU werd gezet. Toch werd Hezbollah zelf niet aangeklaagd in de zaak, tot grote onvrede van nabestaanden, die daarop hadden aangedrongen.

Bij de aanslag, op 18 juli 2012, liet een Libanees-Franse man een rugzak met explosieven bij de bus ontploffen. De terrorist, Mohamad Hassan El Husseini, kwam zelf ook om het leven.

Israël-correspondent Ties Brock zegt dat de aanslag een grote impact had: "Het was de grootste aanslag op Israëliërs in het buitenland in jaren. Slachtoffers werden destijds met militair eerbetoon naar huis gevlogen. Ik denk dat veel Israëliërs zich dat nog wel kunnen herinneren, ook hoe toen de kisten van de slachtoffers op de luchthaven werden binnengehaald."

Brock zegt dat de veroordelingen in Israël een dubbel gevoel zullen veroorzaken, vooral omdat de veroordeelden nooit zijn gepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl