Bekijk de samenvatting van Ajax - RKC Waalwijk Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Na sc Heerenveen, Vitesse en PSV is ook Ajax na twee competitieduels nog zonder averij. De Amsterdammers hadden in een stille Johan Cruijff Arena ondanks een matige wedstrijd geen problemen met RKC Waalwijk: 3-0.

Dusan Tadic opende met een omhaal de score en kort daarna werd een treffer van Zakaria Labyad door de VAR geannuleerd wegens een overtreding van Lisandro Martínez. Labyad zette zijn naam later alsnog op het scorebord.

Uitblinker Kudus

Na een pass van uitblinker Mohammed Kudus, die debuteerde in de eredivisie, zette Noussair Mazraoui voor en ging de bal via de schouder van Labyad in het doel. Daarnaast negeerde arbiter Bas Nijhuis de roep om een strafschop voor Ajax omdat Melle Meulensteen de bal weliswaar tegen zijn arm kreeg, maar de arm wel naast zijn lichaam had.

Dat was de oogst voor Ajax in de eerste helft, waarin RKC dreigend was via Melle Meulensteen, die naast kopte, en Anas Tahiri, wiens schot werd gestopt.

Na rust hield RKC lang stand en zette Finn Stokkers keeper Andre Onana aan het werk. Labyad miste nog een grote kans en pas nadat RKC-verdediger Luuk Wouters rood had gekregen wegens het vloeren van de doorgebroken Labyad, voerde Martínez de score op met een krachtige kopbal na een fraaie aanval.

Ajax-coach Erik ten Hag was na afloop lovend over eredivisiedebutant Kudus, die Ryan Gravenberch verving. De 20-jarige middenvelder kwam afgelopen zomer over van het Deense FC Nordsjælland. "Een tien met een griffel gaat wat ver, maar hij speelde heel goed, duidelijk", zei Ten Hag.

"Hij kan nog verbeteren in het kiezen van de goede positie", ging Ten Hag verder. "Dat is ook logisch, want hij weet nog niet precies hoe we spelen. Hij heeft vlieguren in wedstrijden nodig."

Kijk hieronder naar de reacties van uitblinker Mohammed Kudus, Ajax-trainer Erik ten Hag, Zakaria Labyad en RKC-trainer Fred Grim.

Statistieken Ajax-RKC Waalwijk

STER reclame