Bloemen ter nagedachtenis van rechter Ginsburg
NOS Nieuws

Trump kiest deze week opvolger voor Ginsburg, "waarschijnlijk" een vrouw

De Amerikaanse president Trump is van plan om zo snel mogelijk een kandidaat aan te wijzen als opvolger van de overleden rechter Ruth Bader Ginsburg in het Hooggerechtshof. Dat zou deze week al gebeuren en volgens de president wordt het hoogstwaarschijnlijk een vrouw.

"Ik zou het liefst zien dat het een vrouw wordt", zei de president:

Trump kiest "waarschijnlijk" een vrouw als opvolger voor Ginsburg

Hij riep de Senaat op om de voordracht zo snel mogelijk in behandeling te nemen. De leider van de Republikeinse meerderheid in de Senaat heeft dat al toegezegd.

"We hebben de verkiezingen gewonnen en dan zijn dit de consequenties", zei Trump op een verkiezingsbijeenkomst in North Carolina, waar een menigte "Fill that seat" scandeerde. Trump impliceerde dat hij zelfs als hij wordt weggestemd nog een vervanger kan aanstellen: "We hebben tot 20 januari", de dag waarop de nieuwe presidentstermijn begint.

Er zijn nog 45 dagen tot de verkiezingen. Bij de negen meest recente aanstellingen zaten er gemiddeld 79 dagen tussen bekendmaking en bevestiging van de nominatie. Bij Ginsburg zelf duurde die periode met 50 dagen verreweg het kortst.

Genoeg steun?

De Democraten, met 47 tegen 53 zetels in de minderheid in de Senaat, hebben opgeroepen om de beslissing over een nieuwe rechter over de verkiezingen heen te tillen, in de hoop dat Joe Biden de nieuwe president wordt.

Ze wijzen er voorts op dat de Republikeinen in 2016 de voordracht van een kandidaat uit het Obama-kamp voor het Hooggerechtshof niet wensten te behandelen voor de verkiezingen. Nadat Trump de verkiezingen had gewonnen, schoof die een eigen kandidaat naar voren.

De Republikeinse Senator Collins heeft al gezegd dat ze niet bereid is voor een opvolger van Ginsburg te stemmen voordat duidelijk is wie de komende vier jaar de president wordt. Ook enkele andere partijgenoten hebben dat in het verleden al aangegeven, al is bijvoorbeeld de invloedrijke senator Graham daarvan teruggekomen.

In Washington zoemen drie namen rond van vrouwelijke rechters die kans maken op de voordracht. Het zijn Amy Coney Barrett, geliefd in conservatieve kring, Barbara Lagoa, een Latina uit Florida en Allison Jones Rushing, die vorige week al door Trump werd genoemd als mogelijke kandidaat.

In aanloop naar de verkiezingen van 2016 maakte Trump een lijst bekend met behoudende juristen die hij overwoog te nomineren voor het Hooggerechtshof. Dat was een ongebruikelijke zet voor een presidentskandidaat, maar het leverde hem wel loyaliteit op van conservatieve kiezers die klagen dat Amerikaanse rechters de wet te progressief interpreteren.

Het Witte Huis heeft Joe Biden ook opgeroepen zijn lijst met potentiële kandidaten te publiceren. "In plaats van de president te zeggen wat die moet doen, kan hij beter de kiezers vertellen waar hijzelf staat", aldus een woordvoerder. Biden heeft tot nu toe alleen gezegd een voorkeur te hebben voor een zwarte vrouw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl