Zodra de camera's een stuk afval herkennen stopt de robot en raapt het afval op
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Duizenden vrijwilligers en 1 robot in actie tijdens World Cleanup Day

Het is World Cleanup Day en dat betekent dat overal ter wereld mensen de handen uit de mouwen steken om zwerfvuil op te ruimen. Ook in eigen land gingen vandaag duizenden vrijwilligers de straten en stranden op, gewapend met prikkers en vuilniszakken.

De vrijwilligers op het strand van Scheveningen kregen daarbij hulp van een robot. Het is een uitvinding van de Hagenaren Martijn Lukaart en Edwin Bos, oprichters van de start-up TechTics. "Het was een topdag, mede ook door het weer natuurlijk", zegt Bos tegen Omroep West. "We hebben onze robot aan het publiek laten zien. We hopen dat het mensen stimuleert om bewuster te worden wat betreft zwerfafval."

De robot is een prototype waaraan nog veel verbeterd kan worden. "Met één robot los je het probleem natuurlijk niet op", vertelt Bos. "Ons voornaamste doel is daarom bewustwording. We experimenteren graag met technologische ontwikkelingen om uiteindelijk maatschappelijke problemen te kunnen oplossen."

'Huilen met de pet op'

De gemeente Almere gebruikte World Cleanup Day om de vuilnismannen van de Stadsreiniging te bedanken voor hun inzet tijdens de coronacrisis. In een luid toeterende colonne reden vuilniswagens door de stad. Een wethouder reed mee om zowel de vuilnismannen als de vrijwilligers te bedanken die met prikkers het zwerfvuil weghaalden.

"Het is af en toe huilen met de pet op", zei een van de vuilnismannen tegen Omroep Flevoland. Tijdens de coronacrisis kregen ze een ongekende hoeveelheid afval te verwerken. "Mensen gingen hun huizen opruimen en alles wat ze niet meer wilden houden, belandde op straat." Vrijwilligers hielpen toen ook mee om grofvuil weg te halen. "Ja, dat is gewoon geweldig."

In Utrecht werd onder meer afval geraapt door vrijwilligers van Elevation Events. Normaal organiseert deze organisatie festivals, maar vandaag liepen ze met prikstokken en grijpers rond.

"We vinden het belangrijk om de natuurgebieden waar we gebruik van maken, schoon te houden", vertelt Robin Sandifort van Elevation Events aan RTV Utrecht. "We hebben er daarom voor gekozen schoon te maken in de gebieden waar onze festivals zijn."

'Redelijk schoon'

Visdraadjes, sigarettenpeuken, rietjes, vorken en zelfs vuile onderbroeken haalden de vrijwilligers van het strand van IJmuiden af. "Ik schrik er altijd van, maar ik moet zeggen dat het hier toch redelijk schoon is", zei fotografe Johanna Minnaard, die een foto-expositie over wegwerpplastic heeft gemaakt.

Mareile Zuber organiseerde in IJmuiden een van de initiatieven om de natuur op te ruimen. Namens organisatie BRAK zet ze zich in voor een schonere leefomgeving. "Ik vind het belangrijk dat wij in actie komen in plaats van alleen te praten over problemen van klimaat en milieu", zegt ze tegen NH Nieuws.

Ook de Maasoevers in Limburg zijn weer schoon. Zeker 5000 vrijwilligers deden mee aan de MaasCleanup, een actie waaraan volgens 1Limburg steeds meer bedrijven en organisaties zich verbinden.

In totaal wordt vandaag in meer dan 180 landen zwerfafval opgeruimd.

Advertentie via Ster.nl