Annemiek van Vleuten ANP

Toen Annemiek van Vleuten afgelopen donderdag in de Giro Rosa tegen het asfalt smakte, wist ze het eigenlijk meteen al. "Die pols, die is gebroken. En het WK, dat kan ik vergeten."

Twee dagen later heeft Van Vleuten toch de hoop dat ze volgende week zaterdag haar wereldtitel kan verdedigen in het Italiaanse Imola. Zaterdag is ze geopereerd, maandag krijgt ze een brace aangemeten waarmee ze weer kan fietsen. "Ik sta in de optimale herstelstand, je weet het nooit", zegt ze cryptisch.

"Mijn artsen denken heel erg in mogelijkheden, daar was ik wel verbaasd over", zegt Van Vleuten in Langs de Lijn op NPO Radio 1. "Maar het is niet zo'n heel gecompliceerde breuk. Ik bekijk het dag per dag en doe er alles aan optimaal te herstellen."

'Wegwedstrijd is een optie'

De plek in de individuele tijdrit op het WK is door de KNWU al vergeven aan Ellen van Dijk, maar Van Vleuten kan nog wel deelnemen aan de wegwedstrijd. "We houden de optie open", laat de wielerunie weten.

Uiterlijk dinsdag moet de bond de namen van de Nederlandse deelnemers doorgeven aan de internationale wielerunie UCI. Als regerend wereldkampioene is Van Vleuten altijd verzekerd van een startplek. Nederland start sowieso met zeven rensters, als Van Vleuten mee kan doen, zijn dat er zelfs acht.

2019: Annemiek van Vleuten wordt wereldkampioene EPA

Donderdagavond, nadat de polsbreuk in het ziekenhuis was gezet, was Van Vleuten een stuk pessimistischer over haar kansen op WK-deelname. Ergens hield ze de deur open, tegelijkertijd wist ze: 'het gaat een vrijwel onmogelijk verhaal zijn, ik ga ervan uit dat het geen optie is'.

Maar toch. Na een niet al te moeilijke operatie ("het was in een half uur gefixt") gloort er hoop. Van Vleuten is thuis, optimistisch en heeft in haar huis alweer op een fiets gezeten.

"Wie weet, ik kan niet in de toekomst kijken. Maandag ga ik overleggen met de artsen en wordt er een brace aangemeten, met die brace kan ik fietsen en dan gaan we verder kijken."

Bekijk hier beelden van de val in de Giro Rosa:

Gehavende Van Vleuten voelt aan haar pols en zegt: 'Het is gebroken'

Van Vleuten won sinds de hervatting van het wielerseizoen de klassieker Strade Bianche, het Europees kampioenschap en bovendien was ze op weg de Giro Rosa op haar naam te schrijven. "Ik kan wel zeggen dat ik in mijn beste vorm ooit verkeer. Ik ben in staat elk jaar een stapje beter te worden."

Ze had zich enorm verheugd op de wereldtitelstrijd in de Italiaanse heuvels. "Zo'n parcours als dit WK heb je niet elk jaar. Een klimparcours dat zo op mijn lijf geschreven is, eigenlijk meer dan vorig jaar. Als het WK nu in Qatar was geweest, had ik hier gewoon heel chill gezeten. Dan had ik me er helemaal niet zo druk om gemaakt."

Bekijk hieronder het interview van afgelopen donderdag:

Van Vleuten sipt: 'Zo goed en dan niet naar WK doet pijn'

Liever luisteren naar dit verhaal?

STER reclame