Van der Breggen looft ploeg na eindzege Giro Rosa: 'Supermooi'

Juichend kwam ze over de finish. Niet dat ze in de slotrit van de 31ste Giro Rosa meestreed om de zege. Maar Anna van der Breggen stelde wel haar roze leiderstrui veilig, goed voor de derde eindzege in haar loopbaan. "Supermooi. Deze heb ik met de ploeg gedaan. Lekker."

Natuurlijk besefte Van der Breggen dat deze eindzege waarschijnlijk buiten bereik was gebleven als Annemiek van Vleuten niet was uitgevallen. "Vallen is altijd onderdeel van het fietsen. Net als veilig zitten in het peloton. Dat proberen we altijd en dat probeerde Annemiek ook. Ik denk dat ze er niet veel aan kon doen. Dat is wielrennen. Dat is soms wel echt shit."

Van der Breggen greep de macht in de voorlaatste rit, waarin ze met Elisa Longo Borghini de Poolse Kasia Niewiadoma uit het roze reed. "Er zijn mensen die zeggen dat Kasia niet in het roze mocht rijden na die val van Annemiek. Maar zo werkt het niet. Er moet gewoon een leider zijn."

In de verraderlijke slotrit verdedigde ze een voorsprong van ruim een minuut op Niewiadoma. En dus was het zaak te denken als een ploegleider, de volgende stap in haar loopbaan.

"Ik heb zelf volgens mij niets op kop gefietst deze etappe. Heel blijven was best wel lastig, want de bochten in die afdaling waren best wel glad."

"Maar ik had constant mijn ploeg om me heen, dus als er iets zou gebeuren dan was er nog geen paniek. Die kopgroep was ideaal voor ons, want de eerste stond op negen minuten."

Bekijk hieronder de samenvatting van de slotetappe van de Giro Rosa:

Anna van der Breggen verdedigt roze en wint Giro Rosa Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Volgende week mikt de 30-jarige Van der Breggen in Imola op de regenboogtrui, die haar vorig jaar in de wegwedstrijd werd ontfutseld door Van Vleuten. In de tijdrit werd ze geklopt door ChloƩ Dygert.

"Aan het begin van de week voelde ik me nog niet zo goed. Nu merk ik dat het helemaal terug is. Het WK zit er dicht op en ik weet dat het met de vorm goed zit. Dat is een lekker gevoel."

Daarna wil ze nog toeslaan in de Vlaamse en Waalse klassiekers. Volgend jaar wil ze haar olympische titel verdedigen in Tokio. En daarna wacht een plekje in de ploegleidersauto. Van der Breggen is er klaar voor.

STER reclame