Dennis Higler geeft rood aan Vladimir Siladji van TSC Backa Topola TSC Backa Topola

1-0, 2-0, 2-1, 2-2, 3-2, 3-3, 3-4, 4-4, verlenging, 4-5, 5-5, 5-6, 6-6, strafschoppen. En nog twee rode kaarten.

Deze krankzinnige wedstrijd in de voorronde van de Europa League tussen het Servische TSC Backa Topola en het Roemeense FCSB stond onder leiding van de Nederlandse scheidsrechter Dennis Higler.

Na honderdtwintig minuten met blunders, rode kaarten, grote kansen die om zeep waren geholpen en kramp bij beide teams en daarna tien penalty's gingen de bezoekers, bij wie ook nog eens negen spelers ontbraken vanwege corona, er uiteindelijk met de zege vandoor.

Higler, inmiddels terug in Nederland en morgen de VAR bij Feyenoord-FC Twente, deelt zijn ervaring. "Heel bijzonder. Hoe vaak maak je mee dat een wedstrijd in 6-6 eindigt? Volgens mij heb ik dat zelfs in mijn tijd als amateurscheidsrechter niet meegemaakt", vertelt Higler over de telefoon.

Na negentig minuten staat het 3-3. Neem ons eens mee in de vijf minuten blessuretijd die jullie toekenden.
"Pfoe, waar begin ik. Nou, in de 93ste minuut komt FCSB, dat is het vroegere Steaua Boekarest trouwens, op 3-4 (door een eigen goal, red.). Groot feest natuurlijk bij FCSB. Tóch geen verlenging, denk ik, want er zijn nog maar een paar minuten te spelen."

"Vervolgens laat ik de mannen uit Servië aftrappen en zij pompen de bal naar voren. De nummer zes neemt fantastisch aan en schiet raak. Ik denk: 'Dit is heel bijzonder, hier móet je bij geweest zijn.'"

"Vlak voor het einde van de eerste verlenging wordt het 4-5 en in de blessuretijd zelfs nog 5-5 met negen man."

Lach je dan samen met je Nederlandse assistenten om hoe bizar dit is?
"Het was meer verbazing. Charles Schaap en Jan de Vries waren mijn assistenten en Siemen Mulder de vierde man. Ik zei tegen hen: 'Als we dit thuis vertellen, geloven ze het niet.'"

Er waren spelers die bij 6-6, vlak voor tijd, kramp kregen. Hoe zat dat bij jou?
"Nergens last van. Ik vond het eigenlijk wel jammer dat het afgelopen was. Wij waren heerlijk fit, daar hadden we wel voor gezorgd in de lange tijd dat het stillag in Nederland. Je weet bij wedstrijden in de voorronde dat je echt fit moet zijn."

"Na afloop van de wedstrijd kreeg ik meer berichten dan normaal. Op de terugweg vlogen we samen met Nederlandse collega's, onder wie Jochem Kamphuis, die in Albanië had gefloten. 'Wat is er bij jullie gebeurd?!', vroegen ze vol ongeloof."

Servië is door de overheid als oranje gebied gemarkeerd, maar zondag ben je VAR bij Feyenoord-FC Twente. Hoef jij niet in thuisquarantaine?
"Nee, wij hebben als scheidsrechters in de topsport ook uitzondering gekregen van het ministerie. En wij zijn ook heel voorzichtig."

"En ja, als je donderdag fluit, weet je dat je in het weekend niet op het veld staat. Maar ook als VAR kan ik zondag geen moment verslappen."

Statistieken Backa Topola-FCSB

STER reclame