NOS NieuwsAangepast

Tien GGD’s beperken contactonderzoek

  • Mitchell van de Klundert

    redacteur Binnenland

  • Mitchell van de Klundert

    redacteur Binnenland

Meerdere GGD-regio's hebben het contactonderzoek beperkt bij mensen met een coronabesmetting. Het zijn er zeker 10 van de 25, blijkt uit een inventarisatie van de NOS.

Besmette inwoners moeten per direct voorlopig zelf hun nauwe contacten informeren en adviseren om in quarantaine te gaan. Alleen risicogevallen en huisgenoten worden nog door de GGD gebeld. Het bron- en contactonderzoek gaat wel door, benadrukt de GGD.

"We vragen meer verantwoordelijkheid van besmette mensen om hun eigen omgeving te informeren", zegt een woordvoerder van de GGD Amsterdam. "De weg is anders, het resultaat blijft gelijk: het zo snel mogelijk vinden en informeren van mensen die mogelijk het virus kunnen verspreiden."

Onder de tien regio's waarin de GGD het contactonderzoek heeft afgeschaald zijn de zes regio's in de Randstad die volgens het coronadashboard op 'zorgelijk' staan. Verder gaat het om Gelderland-Zuid, Gelderland-Midden, Twente en een regio waarvan de naam nog niet is bekendgemaakt.

Personeelstekort

In augustus moest Amsterdam ook al drie weken besluiten tot het zogenoemde 'risicogestuurd contactonderzoek'. Ondanks een forse opschaling heeft de GGD door het oplopende aantal besmettingen opnieuw onvoldoende personeel om alle contacten van besmette personen zelf te bellen.

Het bron- en contactonderzoek wordt gezien als een van belangrijkste middelen om het virus onder controle te houden. Door de contacten van een besmet persoon meteen na te gaan, wordt de kans op verspreiding ingedamd. De verantwoordelijkheid om nauwe contacten op de hoogte te brengen ligt nu in een toenemend aantal regio's bij besmette personen zelf.

Capaciteit contactonderzoek overschreden

Deze week is het contactonderzoek in zijn oude vorm, waarbij de GGD drie telefoontjes per nauw contact moet doen, onder druk komen te staan. De GGD is nog bezig om per eind september voldoende onderzoekers te hebben om maximaal 1500 onderzoeken per dag te kunnen doen. De afgelopen drie dagen heeft het aantal besmettingen die capaciteit echter al overschreden.

Dat ook GGD Kennemerland het contactonderzoek nu beperkt, heeft gevolgen voor mensen die in een vliegtuig hebben gezeten met een besmet persoon. "Alle nauwe contacten in een vliegtuig worden nog gebeld maar niet gemonitord. Als we ze niet te pakken krijgen sturen we ze een e-mail. Ze worden dus niet meer nagebeld", zegt een woordvoerder.

Hoe werkt bron- en contactonderzoek eigenlijk? Stap in de schoenen van een contactonderzoeker en ga op zoek naar mogelijke besmettingen. Let op: de tijd tikt - en zet je geluid aan:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl