1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Voetbal

Zorgeloze EK-kwalificatie voetbalvrouwen; zevende winst op rij

De Nederlandse voetbalvrouwen hebben ook de zevende wedstrijd in de kwalificatiestrijd voor het Europees kampioenschap in 2022 in winst omgezet. De ploeg van Sarina Wiegman was in Moskou veel en veel beter dan Rusland, maar won slechts met 1-0.

Door de zege tegen de op papier enige concurrent in groep A is kwalificatie voor het EK niet meer te missen voor het Nederlands elftal. Oranje leidt met 21 punten uit zeven duels. Rusland volgt met 9 punten uit vijf duels.

Oranje, dat vorig jaar in Eindhoven met 2-0 won van Rusland, miste in Moskou middenveldster en recordinternational Sherida Spitse. Die mocht van haar Noorse club Vålerenga IF niet naar Rusland, omdat ze vervolgens in Noorwegen door de coronaregelgeving in quarantaine zou moeten. Jill Roord was haar vervangster op het middenveld en in de eerste helft ook de opvallendste speelster aan Nederlandse zijde.

Voorsprong

Oranje begon goed, na een lange inactieve periode (ruim zes maanden) wegens de uitbraak van het coronavirus wereldwijd. De ploeg zette veel druk. Daniëlle van de Donk kopte al snel een bal op de lat. En na een kwartier was Jill Roord heel attent bij een kortgenomen hoekschop. Ze pikte pal op de achterlijn op, stoomde richting doel en schoot de bal met een krul hoog in het doel: 0-1.

Het het leek de opmaat voor een inmaakpartij. De Russische ploeg vormde aanvallend geen bedreiging, maar bleek wel vaardig in het opwerpen van een 'ijzeren gordijn' voor het eigen doel. Oranje miste na de goede openingsfase ook de scherpte om het Russische blok uit elkaar te spelen.

Verdedigster Dominique Janssen had wel bijna succes met een afstandsschot. De bal belandde op de paal. Vlak voor rust probeerde Roord het nogmaals. De keepster van Rusland pareerde echter de inzet.

Wiegman, die na de Olympische Spelen van volgend jaar naar Engeland vertrekt en het EK dus niet met Oranje meemaakt, wisselde niet in de rust. Oranje had na de pauze, net als in de eerste helft, weer een enorm overwicht.

Tot veel kansen leidde dat niet. De Russische overmacht in en rond het strafschopgebied bleek leen te moeilijk te slechten blokkade. Het lukte Oranje niet spits Vivianne Miedema fatsoenlijk in stelling te brengen.

Elke keer weer zat er een Russisch been of hoofd tussen bij een Oranje-aanval. Vaak bracht de ontbrekende Spitse in zo'n situatie dan redding. Ze is de topscorer van Oranje met negen treffers in de kwalificatie, door rake vrije trappen en strafschoppen.

Geen breekijzer

Zonder dat breekijzer bleek Rusland, net als in Eindhoven, een taaie tegenstander. Tien minuten voor het einde bracht Wiegman Lynn Wilms voor de onopvallende Shanice van de Sanden.

De speelster van FC Twente ging in de defensie spelen, waardoor Lineth Beerensteyn opschoof naar de rechtsbuitenpositie van Van de Sanden. Het haalde allemaal weinig uit. Nederland miste het ritme om nieuwe gaten in de Russische defensie te slaan.

Stand EK-kwalificatie vrouwen, groep A

1. Nederland 7-21
2. Rusland 5-9
3. Slovenië 6-9
4. Kosovo 5-6
5. Estland 4-1
6. Turkije 5-1
Nummer 1 en drie beste nummers 2 gaan naar EK. De overige zes nummers 2 naar play-offs.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl