Rijkswaterstaat is boos over weggebruikers die op de snelweg bij een ongeluk een rood kruis negeerden om een afgesloten afrit te pakken. Een camera legde vast hoe ze vlak langs de weginspecteur reden. De beelden zijn door Rijkswaterstaat op sociale media gezet.

Het ongeluk gebeurde vanochtend rond 06.30 uur bij de afrit Zevenhuizen op de A12 richting Den Haag. De weginspecteur van Rijkswaterstaat had zijn auto dwars op de weg gezet en pylonnen op het wegdek geplaatst. Op de matrixborden boven de afrit was een rood kruis te zien, maar daar trokken sommige weggebruikers zich niks van aan.

Rijkswaterstaat: 'Levensgevaarlijk'

Behalve de weggebruikers in de video waren er nog meer auto's en vrachtwagens die het rode kruis negeerden, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. "Het was echt gevaarlijk. We zien dit dagelijks gebeuren. De weginspecteurs staan er niet voor niks en weggebruikers brengen op deze manier onze mensen in gevaar." De weginspecteur bleef overigens ongedeerd.

Ook minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) noemt het levensgevaarlijk gedrag:

De vrachtwagenchauffeurs en automobilisten hebben geen bekeuring gekregen. De weginspecteur bij het ongeluk heeft geen boa-status en mag daarom geen boetes uitdelen. "Buiten dat hebben ze primair de taak om een incident veilig te stellen. Ze hebben dan niet altijd ruimte om boetes uit te schrijven," zegt de woordvoerder.

De overtreders bij Zevenhuizen krijgen ook achteraf geen boete op basis van de beelden. De camera's van Rijkswaterstaat zijn in principe alleen bedoeld om de actuele verkeerssituatie in de gaten te houden en worden meestal niet bewaard. Ze worden ook niet gedeeld met politie en justitie, zegt de woordvoerder. "De enige beelden die we opslaan zijn dergelijke gifjes, dus mocht daar iets op staan wat de officier van justitie wil hebben, dan kan daar beslag op worden gelegd."

Steeds meer weginspecteurs van Rijkswaterstaat zijn overigens wel boa en mogen dus wel zelf boetes uitschrijven. Rijkswaterstaat deelde vorig jaar 3159 bekeuringen uit voor het negeren van een rood kruis op de snelweg. Dit jaar staat de teller tot en met augustus op 3335.

Proef met camera bij spitsstrook

Vorig jaar begonnen het Openbaar Ministerie en Rijkswaterstaat op de A28 een proef met een camera bij een spitsstrook om overtreders te pakken. Weggebruikers die daar het rood kruis negeerden, kregen een boete op de deurmat. Die proef was een succes, zegt Rijkswaterstaat, maar het is lastig om daar een vervolg aan te geven.

"We hebben 3000 camera's boven de weg hangen en je kunt daar niet allemaal van dat soort camera's van maken. Het is een dure techniek en je weet nooit van te voren waar je deze nodig hebt."

Weginspecteur Colinda legt in deze video van vorig jaar uit waarom de rode kruizen zo belangrijk zijn:

'Negeer geen rood kruis, wij willen ook graag veilig naar huis'

STER reclame