Een houten gebouw is omgewaaid door de storm Ianos Reuters

De mediterraanse storm Ianos woedt in het westen van Griekenland. De medicane heeft met name de eilanden Zakynthos, Kefalonia en Ithaka getroffen. Een Griekse minister zegt dat er schade is aangericht, maar er zouden geen slachtoffers zijn.

Wel zijn ongeveer vijftig migranten in gevaar. Zij zitten in een boot voor de Griekse kust en hebben moeite om te blijven drijven. Reddingswerkers proberen de migranten uit de boot te halen, maar dat was aan het begin van de middag vanwege de hoge golven nog niet gelukt. De groep zou onderweg zijn geweest naar Italië.

Er zijn windsnelheden van meer dan 100 kilometer per uur gemeten. De afgelopen nacht is veel regen gevallen en grote delen van Ithaka en Zakynthos hebben geen elektriciteit. "Veel bomen zijn daar omgewaaid", zegt correspondent Conny Keesen. "Ook op elektriciteitsmasten." Corfu en Lefkas lijken in mindere mate getroffen.

Code rood

"De overheid heeft code rood afgegeven voor de hele westkust van de Peloponnesos en de Ionische eilanden", zegt Keessen. "De verwachting is dat het weer later vandaag verslechtert en dat de storm morgen over Athene gaat."

Uit voorzorg blijven scholen vandaag dicht. Verder zijn vluchten geannuleerd en er wordt minder verkeer toegestaan op de kustwegen.

De Griekse overheid heeft mensen opgeroepen om binnen te blijven. Een soortgelijke storm kostte drie jaar geleden aan zeker twintig mensen het leven.

Het woord medicane is een samentrekking van 'mediterranean' (het Middellandse Zeegebied) en 'hurricane' (orkaan).

STER reclame