In de kathedraal in Den Bosch worden zaterdag religieuzen herdacht die de afgelopen maanden overleden
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Brabants klooster verliest 10 zusters in coronatijd: 'Ik heb er nog pijn van'

Morgenochtend is er in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch een herdenking voor alle religieuzen die de afgelopen maanden zijn overleden. De meeste uitvaarten moesten vanwege corona in stilte worden gehouden.

De congregatie van de Zusters van Liefde in Schijndel verloor in een maand tijd tien zusters; negen van hen stierven aan het coronavirus. Ook zij worden morgen herdacht. Zuster Agnes zal hun namen voorlezen. "In totaal hebben we dit jaar al achttien zusters verloren. Dat is onwerkelijk. Het waren allemaal zusters die ik al jaren kende."

Op 20 maart overleed de eerste zuster uit het klooster aan corona. En niet lang erna volgden er meer. In een nacht overleden drie zusters aan het virus. "Het was vooral verschrikkelijk dat je er niet bij kon zijn in de laatste uren voor hun dood. Daar heb ik nou nog pijn van", zegt Agnes (80) tegen Omroep Brabant.

Als iemand ook maar een klein beetje verkouden was of koorts had, dan vreesde je al wat.

zuster Mirjam

"Het is niet makkelijk. Je hebt met elke zuster een geschiedenis", zegt zuster Mirjam (74). "Als iemand ook maar een klein beetje verkouden was of koorts had, dan vreesde je al wat." De tijd dat het klooster door corona op slot was, heeft diepe indruk op haar gemaakt.

Nu probeert iedereen de draad weer op te pakken. "We doen heel erg ons best om zo te leven, op afstand, dat we dat niet nog eens mee hoeven te maken en open kunnen blijven."

Omroep Brabant ging langs bij de achtergebleven zusters.

'Eigenlijk had het zo niet gemogen'

De congregatie heeft nog 87 leden. Ze wonen in het moederhuis dat in Schijndel staat en in een verpleeghuis niet ver daar vandaan. "De gemiddelde leeftijd is hier 85", vertelt zuster Mirjam.

In de eetzaal wordt ondertussen de middagmaaltijd geserveerd door personeel met mondkapjes. Aan elke tafel zit vaak maar één zuster en de tafels staan ook ver uit elkaar.

Niet zingen en geen koor

Overal wordt rekening gehouden met de corona-regels. In de kapel van het klooster staan stoelen met daarop de namen van de zusters ver uit elkaar. "Zingen doen we ook niet en er is geen koor. Alleen bidden doen we hardop", zegt zuster Agnes.

Achter in de kapel zit zuster Marcelliana, met haar 106 jaar de oudste inwoner van Brabant, schrijft de regionale omroep. "Ze is helemaal niet ziek geweest. Ze is een van de sterkere vrouwen. Het is een wonder dat ze niet ziek is geworden. Ik vind het ook een wonderlijk mens", vertelt Agnes met een kleine glimlach.

De viering in Den Bosch begint om 10.30 uur en is alleen toegankelijk voor genodigden. Vanuit het hele land zullen religieuzen naar de kathedraal komen. Er is plek voor 300 mensen. De herdenking is te volgen via een livestream bij Omroep Brabant en op tv.

Nieuwsuur was in april in Uden, Veghel en Boerdonk en was ook bij de uitvaart van de zusters, bekijk die reportage:

Advertentie via Ster.nl