NOS Nieuws

Presidentverkiezingen VS: de strijd om de buitenwijken

  • Marieke de Vries

    correspondent Verenigde Staten

  • Marieke de Vries

    correspondent Verenigde Staten

Amerikanen stemmen voor het overgrote deel traditioneel; in de grote steden vooral Democratisch en op het platteland vaak Republikeins. Als er al verschuivingen optreden dan gebeurt dat in de welvarende buitenwijken van de zogenoemde 'swing states', staten die de ene keer Democratisch en de andere keer Republikeins stemmen. Trump kreeg daar in 2016 5 procent meer stemmen dan Hillary Clinton, met name van vrouwelijke kiezers.

Voor de dames in Blumfield Township, een chique buitenwijk van Detroit in de swing state Michigan, was het duidelijk dat hun stem belangrijk is toen president Trump zich in een tweet richtte op "the suburbian housewife". "Het feit dat hij ons huisvrouwen noemt, zegt genoeg over de dinosauriër die hij is. We werken allemaal!" zegt Janettte Phillips lachend.

Sommige vrouwelijke inwoners van Blumfield Township weten nog niet op wie ze in november gaan stemmen:

Vrouwen in buitenwijken VS: 'We zijn klaar met Trump'

Janette is een Republikein in hart en nieren, maar Donald Trump heeft van haar een Democraat gemaakt "Dit is niet meer de Republikeinse Partij, dit is de partij van Trump. In de voorverkiezingen heb ik nog op hem gestemd, maar toen ik me in hem ging verdiepen zag ik dat hij slecht nieuws was. Kijk in wat voor staat ons land verkeert; de economie is verwoest, het coronavirus is niet onder controle en we zijn nog nooit zo verdeeld geweest. Door hem." Daarom gaat haar stem dit keer naar Biden.

Daar moet Susan Bawol niet aan denken. Volgens haar is Biden een marionet van Obama en Hillary Clinton en daaraan zal ze nooit haar stem geven. Ze had Kamala Harris nog wel willen overwegen als die de presidentskandidaat was geworden, maar niet Joe Biden.

Ook Sue Ann Harrison twijfelt nog, ze is al vanaf haar 18e geregistreerd Republikein. Ze vindt dat de president het best goed heeft gedaan. "Het ging juist goed met de economie en we hadden de laagste werkloosheidscijfers. Tot de pandemie. Daarna ging het mis. Met de corona en de rellen. Ik kijk geen televisie meer, zo depressief word ik ervan. Ik weet nog niet op wie ik ga stemmen."

Sue Ann Harrison weet nog niet op wie ze gaat stemmen

Het zijn deze twijfelende kiezers die Trump probeert over te halen, als hij zegt dat hij geen goedkope woningen voor lage inkomens meer in de buitenwijken wil bouwen.

Voor Janette overduidelijk een verkiezingsstunt: "Dacht hij nu werkelijk dat hij ons daarmee kon overtuigen? 'Oh, kijk eens naar mij. Ik heb de woningen voor lage inkomens tegengehouden. Houden jullie niet van mij?' Hallo! We zijn niet dom. Dat bedoel ik nou: we zijn geen domme mensen. Hij is dom."

Ze zijn het dus niet eens over op wie ze gaan stemmen, maar waar ze het wel over eens zijn is dat Trump zich vaak niet presidentieel gedroeg.

"Sommige dingen doet hij goed. Ik zeg het niet graag, maar soms is hij gemeen. De dingen die hij beweert en uit zijn mond krijgt, zijn erg dom", zegt Susan. Hoe Trump bijvoorbeeld de gouverneur van Michigan denigrerend "that woman" noemde en dreigde de geldkraan dicht te draaien, midden in een pandemie, dat keuren alle dames af.

Volgens Susan Bawol is Joe Biden een marionet van Obama en Hillary Clinton

Volgens Janette zijn veel vrouwen geschrokken van Trumps harde beleid: "Aan de grens sluit hij mensen op in kooien. Dat alleen al is helemaal mis voor een moeder, voor hoogopgeleide vrouwen."

Uit een peiling van deze maand blijkt dat Biden bij de vrouwen in de buitenwijken verreweg het populairst is (64 procent voor Biden, 31 procent voor Trump).

Maar volgens het toonaangevende medium Politico maken lokale Democratische partijbestuurders zich wel zorgen of Biden die voorsprong kan vasthouden.

Donald Trump heeft van Janettte Phillips een Democraat gemaakt, zegt ze

Sinds de Black Lives Matter-rellen in de grote steden verkondigt president Trump een andere boodschap dan ervoor: hij richt zich nu vooral op ordehandhaving en zegt dat alleen hij het land en de Amerikaanse droom in de buitenwijken veilig kan stellen. De vraag is hoe groot de rol is die de rellen en het thema rechtshandhaving gaan spelen bij de overwegingen die de vrouwelijke stemmers in de buitenwijken uiteindelijk zullen maken.

Janette Phillips: "Er zijn nog veel vrouwen die niet willen toegeven dat ze vier jaar geleden op de verkeerde hebben gestemd. Ze verdedigen Trump vol vuur. Ik hoop dat ze zich alsnog bedenken als ze alleen in het stemhokje staan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl