ANP
NOS Nieuws

KWF Kankerbestrijding genomineerd voor kwakzalversprijs

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft KWF Kankerbestrijding genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2020. Het gerenommeerde KWF is een van de zes kandidaten voor de prijs van de vereniging die strijdt tegen bedrog en pseudowetenschap op geneeskundig en farmaceutisch gebied.

Het KWF biedt volgens de vereniging veel ruimte aan allerlei niet-reguliere behandelingen, zoals acupunctuur, therapeutic touch en aromatherapie. De VtdK zegt dat die vermeende behandelingen gaan over niet-bestaande energievelden die door naalden of wapperende handen zouden worden beïnvloed.

Neurofeedback

Een andere kandidaat voor de kwakzalversprijs is het NIP, het Nederlands Instituut voor Psychologen. Daarbij gaat het over zogenoemde neurofeedback-therapie, die op de website van het instituut veel aandacht zou krijgen.

De neurofeedback, die niet wordt vergoed door de (aanvullende) zorgverzekering, is zeer kostbaar, terwijl een wetenschappelijke basis ontbreekt, aldus de VtdK.

Uitreiking

De Meester Kackadorisprijs wordt elk jaar uitgereikt door de Vereniging tegen de Kwakzalverij aan personen of instellingen die de kwakzalverij bevorderen. Het gaat niet om mensen (of bedrijven) die zelf kwakzalverij beoefenen.

De winnaar wordt op 3 oktober om 13.30 uur bekendgemaakt op een online symposium over de gevaren van sociale media voor de gezondheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl