ANP
NOS Nieuws

Operazangeres Caroline Kaart (88) maakte klassieke muziek weer populair

Operazangeres en presentatrice Caroline Kaart is gisteren op 88-jarige leeftijd overleden. Kaart werd onder meer bekend door programma's als Een liedje met Caroline en het radioprogramma Klassiek met Caroline.

De afgelopen jaren verbleef Kaart in het Rosa Spier Huis, een woon- en werkgemeenschap in Laren voor oudere kunstenaars. "Het was een heel sympathieke vrouw en ze was heel geestig", zegt collega Francis van Broekhuizen. "Maar ze was ook erg ongelukkig."

Twee jaar geleden vertelde Kaart in een documentaire over het Rosa Spier Huis dat ze zich eenzaam voelde. "Ik ben een oud alleenstaand mens, met een heel klein hondje en that's all", zei ze toen.

Bekijk hier het fragment:

De van origine Schotse operazangeres kwam in de jaren 50 naar Nederland toen ze met toneelspeler Hans Kaart trouwde. Hij overleed in 1963 plotseling na een mislukte oor-operatie.

Kaart bleef in Nederland wonen en trouwde eind jaren 70 met regisseur Willy van Hemert, maar scheidde daar een paar jaar later ook weer van. "Door hem kwam ze in aanraking met de entertainment-wereld", zegt Van Broekhuizen.

Zo was Kaart onder meer te zien in bekende spelshows als Babbelonië en Wie van de Drie. Ook gaf ze zangles en speelde ze in musicals als Blijvend Applaus en Amerika Amerika.

ANP
Caroline Kaart (tweede van links) in de spelshow Wie van de Drie (1994)

Volgens Van Broekhuizen heeft Kaart er mede door haar televisieoptredens voor gezorgd dat klassieke muziek weer populair werd. "Ze werd, net als ik nu, een bekende operazangeres omdat ze aan allerlei programma's meedeed. En ze was een heel leuke, vrolijke en gezellige zangeres die op een leuke manier kon vertellen over muziek."

In 1982 werd Kaart benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. "Maar ze deed niet hoogdravend over klassieke muziek, zoals veel musici wel kunnen doen", zegt Van Broekhuizen. "Ze wist hoe het vak in elkaar zit en kon dat heel goed overbrengen op gewone mensen."

Aanstaande zondag zendt Omroep Max een eerbetoon aan Kaart uit. Caroline Kaart in Memoriam is om 11.05 uur te zien op NPO 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl