Jamal Murray en Nikola Jokic Getty Images

De basketballers van Denver Nuggets hebben met een indrukwekkende comeback de finale van de Western Conference behaald. Na een achterstand van 3-1 in wedstrijden in de best-of-7-serie tegen Los Angeles Clippers werd afgelopen nacht de beslissende zevende wedstrijd met 104-89 gewonnen.

Door de zege houden de Nuggets de Clippers uit de finale tegen stadsgenoot Los Angeles Lakers, dat zich zondag al plaatste.

Met uitblinkers Nikola Jokic en Jamal Murray wisten de Nuggets voor de tweede keer in de play-offs terug te komen van een 3-1 achterstand in wedstrijden, een unicum in de NBA. In de vorige ronde werd Utah Jazz verslagen na een 3-1 achterstand.

De Servische center Jokic kwam tot 16 punten, 13 assists en 22 rebounds. De 23-jarige Canadese guard Murray voegde daar 40 punten aan toe. Kawhi Leonard, vorig seizoen de belangrijkste man bij NBA-kampioen Toronto Raptors, kwam niet verder dan 14 punten voor de Clippers.

Heat op voorsprong in Eastern Conference

In de finale van de Eastern Conference kwam Miami Heat met veel pijn en moeite op een 1-0 voorsprong tegen Boston Celtics. Een verlenging was nodig om de nummer drie (Boston) en nummer vijf (Miami) van het reguliere seizoen te scheiden, 117-114.

Met nog twaalf seconden op de klok in de verlenging zette Jimmy Butler de Heat op voorsprong. Omdat hij bij zijn schotpoging te veel werd gehinderd door Jayson Tatum mocht hij ook aanleggen voor een extra vrije worp en die benutte Butler.

Jayson Tatum (l) op weg naar de ring, maar Bam Adebayo verspert hem de weg Getty Images

Met een achterstand van twee punten leek Tatum even daarna met een dunk gelijk te maken en zo een tweede verlenging af te dwingen. Met een uiterste krachtsinspanning blokte Bam Adebayo de bal en bezegelde zo het lot van Boston.

De winnaars van de Western en Eastern Conference treffen elkaar in de NBA-finale, die op z'n vroegst 30 september zal beginnen.

STER reclame