Scrimroom team Liquid NOS

Het nieuwe trainingscomplex van Team Liquid in Utrecht staat er nog wat anoniem bij. De lampen van het logo op het gebouw bij het centraal station staan nog uit en de benedenverdieping wordt nog verbouwd tot fanzone, maar "dat gaat nog wel even duren". Weinig wijst erop dat een van de grootste e-sportsteams hier sinds deze zomer in het gebouw is getrokken om hun sporters verder klaar te stomen voor meer successen.

Want bij binnenkomst is snel duidelijk waar het om draait bij Team Liquid: het winnen van titels. In een glimmend gepoetste vitrine staat de grootste verovering tot nu toe: de Aegis. Een overwinningsschild voor het winnen van The International in 2017 bij de game Dota 2. En dat schild is natuurlijk eervol, maar bij het toernooi werd door het team ook een prijzenpot van bijna 11 miljoen dollar bij elkaar gespeeld.

In de twintig jaar die Liquid-oprichter Victor Goossens in de gamewereld meedraait, is die veel professioneler geworden. Als Starcraft-speler had Goossens (nickname: Nazgul) een salaris van 200 dollar. Met het prijzengeld dat hij her en der won, kon hij net rondkomen. Nu hebben e-sporters van het team de mogelijkheid om weken samen te trainen in Utrecht. Goossens: "Het is nu topsport. Hierboven zijn appartementen waar e-sporters kunnen verblijven en we hebben fulltime koks in dienst om voor hen te koken."

Zo ziet het nieuwe trainingscomplex van Team Liquid in Utrecht eruit:

Team Liquid oprichter Victor Goossens geeft een rondleiding door het nieuwe trainingscomplex

Grote sponsoren steken veel geld in de gamebusiness. Dat leidt ertoe dat alles op de letter is afgestemd. In de scrimroom, de ruimte waar het Liquid-team samen kan trainen, mag de camera niet meteen aan. Eerst moet gecheckt worden of alles wel in beeld komt zoals is afgesproken. Een checklist wordt afgewerkt. Staan de juiste kleur stoelen in de juiste trainingsruimte? Hangen de koptelefoons op de goede plek? Per trainingsplek staan er twee schermen. De koptelefoon moet links aan het linker scherm hangen, want "zo is het afgesproken met de sponsor".

Ook willen de sporters graag met hun eigen toetsenbord en muis spelen. Oogluikend staan de sponsors toe dat het niet altijd hun materiaal is. Goossens weet "dat de sporters nu eenmaal beter spelen met hun eigen materiaal". Maar voor een video wordt de kast opengetrokken om de originele toetsenborden en muizen terug aan te sluiten.

De spelers zijn blij met de mogelijkheid om samen te trainen in Utrecht. Afgelopen weken vlogen de spelers van het internationale Dota-team naar Nederland om als eersten te proefdraaien.

Volgens teamcoach William Lee (nickname: Blitz) is dit de volgende stap in de professionalisering van de sport. "Hiervoor konden we ook wel op plekken samenkomen om te trainen en dan sliep je bijvoorbeeld in hotels. Dan moest je toch nog bedenken hoe je dat met eten ging doen. Dat is nu niet meer nodig."

Het tekent de professionalisering die e-sports doormaakt. "Het lijkt een klein verschil", verduidelijkt oprichter Goossens. "Maar in de top draait het om procenten, net dat kleine beetje verschil. Daarmee hopen we prijzen te winnen."

STER reclame