Troepen van de internationaal erkende regering in Zamzam Reuters

De VN-Veiligheidsraad heeft een resolutie aangenomen die landen oproept het wapenembargo voor Libië te respecteren. Ook moeten alle huurlingen worden teruggetrokken uit het land, dat sinds de val van Kadhafi in 2011 geteisterd worden door chaos en oorlog.

Het wapenembargo wordt nu volgens een recent VN-rapport nauwelijks nageleefd. Vooral Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten zouden zich schuldig maken aan schendingen, net als een elftal bedrijven, waaronder de Russische beveiligingsfirma Wagner.

In Libië zijn er na jaren van strijd nog twee grote machtsblokken over: de door de VN erkende regering van Fayez al-Sarraj en aan de andere kant generaal Khalifa Haftar en zijn troepen. Ze krijgen internationale steun, Haftar van onder meer de Verenigde Arabische Emiraten, Rusland, Jordanië en Egypte; Sarraj van Qatar en Turkije.

De VN-resolutie, waarbij Rusland en China zich onthielden van stemming, roept op tot een politieke dialoog en een bestand. Een militaire oplossing is geen optie, aldus de Veiligheidsraad. Onder leiding van een VN-gezant zouden gesprekken gestart moeten worden.

STER reclame