Een gezin in Apeldoorn volgt een coronapersconferentie
NOS Nieuws

Vertrouwen in de politiek sterk gestegen

Onder invloed van de coronacrisis is het vertrouwen in de politiek sterk gestegen. Voor het eerst sinds het aantreden van het derde kabinet-Rutte heeft een meerderheid vertrouwen in het kabinet, de premier en de politiek in het algemeen, blijkt uit onderzoek van Ipsos (.pdf) in opdracht van de NOS. Een ruime meerderheid vindt dat premier Rutte, minister De Jonge en het RIVM de coronacrisis goed aanpakken.

Kort na het aantreden van het kabinet had iets meer dan een derde vertrouwen in premier Rutte. Nu is dat bijna twee derde. Bijna zes op de tien Nederlanders zien hem als de ideale premier. Ook de helft van de aanhangers van de PvdA en GroenLinks denkt er zo over.

Het minst gunstig over Rutte oordelen de aanhangers van de PVV, Forum voor Democratie en in mindere mate de SP. Toch vindt nog een kwart van de PVV - en FvD-aanhangers hem een goede premier. De helft van hen vindt hem ongeschikt.

Premierskandidaten

Een derde van de Nederlanders denkt dat Hugo de Jonge een goede premier zou zijn. Hij staat daarmee na Rutte op de tweede plaats, voor Sigrid Kaag (23 procent), Lodewijk Asscher (22 procent), Klaas Dijkhoff (20 procent) en Jesse Klaver (16 procent).

Van de ministers krijgt minister Hoekstra van Financiën - die niet genoemd is als premierskandidaat - het hoogste rapportcijfer: een 6,7, nog hoger dan minister-president Rutte, die een 6,2 krijgt. Minister De Jonge van Volksgezondheid is met een 6,0 derde, terwijl minister Grapperhaus het laagste cijfer krijgt: een 4,3.

Rapportcijfer kabinet

De waardering voor het kabinet als geheel is veel hoger dan in voorgaande jaren. Gemiddeld geven de Nederlanders het kabinet een 6,2. Vóór de coronacrisis schommelde het kabinet-Rutte III tussen een 4,9 en een 5,7.

Bij het begin van de coronacrisis schoot het rapportcijfer van het kabinet steil omhoog. Het hoogtepunt werd bereikt in mei, toen de eerste versoepelingen van de coronamaatregelen werden aangekondigd. Het kabinet kreeg toen een 6,7. Sindsdien is de waardering langzaam maar zeker afgenomen.

Coronaregels strenger handhaven

Dat mensen het kabinet positief beoordelen, betekent niet dat ze het met het hele kabinetsbeleid eens zijn. Een aanzienlijk deel (40 procent) maakt zich zorgen over de oplopende staatsschuld en een derde denkt dat het coronabeleid slecht is voor de economie.

Toch vindt maar iets meer dan een kwart dat de coronamaatregelen versoepeld moeten worden om de economie te helpen. Omgekeerd vindt de helft dat de handhaving van de coronamaatregelen strenger moet.

De economische steun aan Zuid-Europese landen is weinig populair. Ruim vier op de tien Nederlanders vinden dat Nederland geen steun moet geven, slechts iets meer dan een vijfde is het met die stelling oneens. De rest weet het niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl