Marcella Mesker ANP Kippa

Zondagnacht om 04.30 uur deed Marcella Mesker na twee weken tennis kijken eindelijk het licht uit thuis: een historische editie van de US Open zat erop. Tijd om de balans op te maken.

In New York werd het grandslamtoernooi in een coronabubbel afgewerkt. Geen publiek, amper pers, veel afzeggingen, de diskwalificatie van Novak Djokovic, maar vooral veel spelers die stonden te trappelen om weer wedstrijden te spelen.

"De puurheid van de sport kwam naar boven zonder alle commerciële belangen. Er stonden telkens twee gladiatoren op de baan die tot het uiterste gingen om te winnen. De passie en emotie kwam uit de spelers zelf", zegt Mesker, die zelf in de jaren 80 proftennisster was en sinds 1987 tenniscommentator is voor de NOS.

Federer en Nadal

Vooraf werd er gesproken van een gedevalueerd toernooi vanwege de afwezigheid van Roger Federer en Rafael Nadal bij de mannen en zes toptienspeelsters - zoals Ashleigh Barty, Simona Halep en Kiki Bertens- bij de vrouwen.

"Ik heb de kwaliteit van Federer en Nadal gemist, maar die zes toppers bij de vrouwen echt voor geen meter", gaat Mesker verder. Ze kreeg er een uitblinkende Jennifer Brady en Viktoria Azarenka voor terug, naast Naomi Osaka als winnares.

Osaka stuit opmars ongeplaatste Azarenka en verovert titel op US Open Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Mesker: "Het vrouwentoernooi was van zo'n hoog niveau, dat zie je ook aan alle cijfers. Hoge percentages, veel winners en minder fouten. Osaka is echt een kanjer. Haar uitstraling, originaliteit en maatschappelijke betrokkenheid. Ze is pas 22, die gaat nog veel grandslamtitels halen."

Mannen vielen Mesker tegen

Het niveau bij de mannen viel Mesker tegen. "Kijk maar naar de finale tussen Dominic Thiem en Alexander Zverev. De uitkomst was meer fouten dan winners. De dubbele fouten van Zverev en de dalen van Thiem, het was een matig niveau."

Is het tennis dan wel in goede handen zonder Federer en Nadal? "Dat zal wel moeten. Thiem heeft al vaak gezegd: over twee jaar zijn ze er niet meer, dus wen er maar vast aan. Dat vind ik een realistische uitspraak."

Thiem wint US Open-finale na thriller tegen Zverev Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Maar is Thiem na het behalen van zijn eerste grandslamtitel ook in staat Djokovic, Federer en Nadal serieus te bedreigen? Mesker: "Het zal hem een boost geven, maar Djokovic gaat nog jaren door en blijft de man waar de jongere generatie naar op moet kijken."

"Bij Federer ben ik bang dat het fysieke aspect een probleem gaat worden, hij zal zich vooral richten op Wimbledon. En Nadal is op gravel altijd in staat om een grandslamtitel te winnen. Die mannen staan er straks weer, maar dat Thiem, Zverev en Daniil Medvedev eraan komen, is onafwendbaar. Het is ook tijd voor een wisseling van de wacht."

Niet meer bang voor Serena

Serena Williams strandde in New York in de halve finales. Weer kwam die felbegeerde 24ste grandslamtitel er niet. "Ik zie dat eerlijk gezegd ook niet meer gebeuren. De fitheid en vastheid is er niet meer en de nieuwe generatie is niet meer bang voor haar."

STER reclame