'Groep stapt naar hof om Akwasi alsnog te vervolgen'
Een groep mensen gaat een zogeheten artikel-12-procedure aanspannen bij het gerechtshof om rapper Akwasi toch voor de rechter te krijgen. Een van de 44 mensen die aangifte hadden gedaan tegen de rapper bevestigt dat tegen de NOS.
De groep is het oneens met het besluit van het Openbaar Ministerie om de zaak tegen Akwasi voorwaardelijk te seponeren. Het OM oordeelde vorige week dat hij schuldig was aan opruiing vanwege zijn Zwarte Pieten-dreigement bij een anti-racismedemonstratie in Amsterdam. Maar in ruil voor het openlijk afstand doen van zijn woorden vond het OM dat vervolging niet nodig is.
Een deel van de mensen die aangifte hadden gedaan vindt nu dat Akwasi toch moet worden vervolgd. Volgens een van hen, Pieter Hollenberg, is zeker een tiental mensen van plan om een procedure aan te spannen om dat voor elkaar te krijgen.
Moszkowicz
"Twee gaan op eigen houtje een artikel-12-procedure starten", zei Hollenberg tegen het ANP. "Eentje twijfelt nog en acht mensen hebben besloten om samen op te trekken." De initiatiefnemer heeft naar eigen zeggen voormalig advocaat Bram Moszkowicz benaderd om de groep bij te staan. De NOS heeft Moszkowicz nog niet bereikt om dit te bevestigen.
Bij een artikel-12-procedure beslist het gerechtshof uiteindelijk of er voldoende reden is om toch over te gaan tot vervolging. Volgens een OM-woordvoerder is er nog geen verzoek tot deze procedure binnen in de zaak tegen Akwasi.
"Op het moment dat ik in november een Zwarte Piet zie, trap ik hem hoogstpersoonlijk op zijn gezicht", zei Akwasi op 1 juni op de Dam:
Het sepot van het OM is onder meer bekritiseerd omdat de officier van justitie met een voorman van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet in het bestuur van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam had gezeten. Haar onafhankelijkheid werd in twijfel getrokken door onder meer PVV-leider Wilders.
Het OM blijft achter het besluit staan en zegt dat het in nauw overleg met de parketleiding en andere officieren tot stand is gekomen. Wel is de officier van justitie die het besluit tekende van een soortgelijke zaak gehaald. De aandacht voor haar zou volgens het OM ten koste zou kunnen gaan van de aandacht voor de inhoud van de zaak.
'Veiligheid waarborgen'
Door Akwasi openlijk afstand te laten doen van zijn woorden, hoopt het OM de veiligheid tijdens de sinterklaasperiode te waarborgen. "De heer Akwasi heeft een grote achterban en kan door middel van een statement bij die achterban de boodschap afgeven dat geweld onacceptabel is", stelde het OM in een verklaring.