HEMA en Xenos verbieden messenverkoop aan kinderen
In samenwerking met
NH Nieuws
NOS NieuwsAangepast

Xenos, HEMA en IKEA verbieden messenverkoop aan kinderen na oproep burgemeester

Winkelketens Xenos en HEMA verkopen geen messen meer aan jongeren onder de 16 jaar. Dat meldt NH Nieuws. Ook IKEA gaat dit beleid binnen enkele dagen doorvoeren. Er zijn nu voor zover bekend vier landelijke winkelketens die zo'n verbod hebben ingevoerd.

Burgemeester Jan Hamming van Zaanstad deed vorige week een oproep aan winkelketens om te stoppen met de verkoop van messen aan minderjarigen.

Hamming deed dat na een besluit van Action om een leeftijdsgrens van 16 jaar in te stellen voor de verkoop van messen. Action nam dit besluit nadat een wijkagent kinderen tussen de 12 en 14 jaar op straat was tegengekomen met messen van de winkelketen.

Volgens een woordvoerder van de Xenos krijgen alle verkopers in de aankomende week extra instructies over het verbod. Ook HEMA stopt zo snel mogelijk met de verkoop. "We gaan kijken of we dit beleid zo snel mogelijk kunnen doorvoeren. Wij willen hierin onze verantwoordelijkheid nemen."

IKEA laat weten dat ook de overheid een belangrijke rol heeft hierin, door heldere wetgeving op te stellen. "Net als de leeftijdslimiet bij tabak en alcohol."

NOS Stories gaat in deze video dieper in op het probleem van steekpartijen onder jongeren:

Advertentie via Ster.nl