NOS NieuwsAangepast

Orka's rammen zeilboten voor Spaanse en Portugese kust: 'Hij breekt het roer'

Voor de Portugese en Spaanse kust hebben orka's het plotseling gemunt op zeilboten. In de afgelopen twee maanden hebben de zwart-witte roofdieren tussen Galicië en de Straat van Gibraltar meerdere boten geramd en vernield. Een bemanningslid raakte lichtgewond.

Een van de getroffenen zegt tegen de Britse krant The Guardian dat hij "een enorme knal" hoorde voordat zijn stuur, en daardoor zijn boot, "met ongelooflijke kracht" ronddraaide. Een ander voelde hoe zijn 12 meter lange jacht "werd opgetild".

Eind juli werd een zeilboot voor de Spaanse kust omringd door negen orka's. Ze sloegen een uur lang tegen de romp, waardoor de motor kapotging en het roer afbrak. Volgens de opvarende communiceerden de dieren met "een luid gefluit".

Een schipper filmde hoe hij werd achtervolgd door een groep orka's: "Hij breekt het roer."

The Guardian schrijft dat het wetenschappers niet weten waar het gedrag vandaan komt, maar volgens Bruno Diaz Lopez van het Bottlenose Dolphine Reasearch Institute in Galicië is dat heel duidelijk.

"Het zijn normale interacties die vaker voorkomen", zegt Diaz Lopez. "Er zijn nu veel jonge orka's, die zijn speels, nieuwsgierig en moeten leren jagen. Ze moeten leren bijten en een boot is dan heel interessant."

De groep zeedieren beweegt zich over een van de jaarlijkse routes van zuid naar noord. Onderzoekers denken dat de orka's er nu zijn vanwege de grote scholen tonijn.

Orka's, familie van de dolfijnen, kunnen meer dan acht meter lang worden en wegen soms wel meer dan 10.000 kilo. De Spaanse kustwacht waarschuwt zeilschepen om afstand te bewaren. "Er is niets tegen te doen", zegt Diaz Lopez. "Benader ze vooral niet en zet je motor uit is het advies."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl