Ajax met tien man langs Sparta dankzij debutant Antony

Bekijk hier de samenvatting van Sparta Rotterdam - Ajax

Ajax is het nieuwe eredivisieseizoen moeizaam gestart door met tien man Sparta in Rotterdam te verslaan: 1-0. De Braziliaan Antony scoorde bij zijn competitiedebuut. Nicolás Tagliafico kreeg rood.

De regerend landskampioen begon met de fit verklaarde Daley Blind centraal achterin. Eerder zakte hij in het oefenduel met Hertha BSC in elkaar toen zijn inwendige defibrillator was afgegaan.

Blind maakte in de eerste helft onderdeel uit van een Ajax dat niet echt kon overtuigen. Alleen een kansje voor Ryan Gravenberch viel er te noteren. Zijn poging ging naast.

Opwinding was er wel kort voor het halfuur. Tagliafico trachtte de diep gestuurde Mohamed Rayhi te stuiten, maar maakte hands bij zijn ingezette sliding. Scheidsrechter Jochem Kamphuis trok rood wegens het door de Argentijn ontnemen van een scoringskans.

De actie die Nicolás Tagliafico een rode kaart oplevert

Hoofdbrekens voor trainer Erik ten Hag, die de gestarte Zakaria Labyad even later verving door Sergiño Dest. De Amerikaan nam zo de linksbackpositie in, ook omdat Lisandro Martínez absent was wegens een kwetsuur.

Met tien man kwamen de Amsterdammers richting het einde van de eerste helft toch op voorsprong. Debutant Antony loste een schot op het kunstgras, dat te machtig was voor voormalig Ajax-doelman Benjamin van Leer. Dusan Tadic had vervolgens de 2-0 op zijn schoen, maar stuitte op Van Leer.

Bekijk hieronder reacties van Antony, Daley Blind, scheidsrechter Jochem Kamphuis, Erik ten Hag en Henk Fraser:

Sparta-trainer Henk Fraser bracht in de rust met Danzell Gravenberch en Emanuel Emegha twee verse krachten in de hoop om Ajax met een man meer pijn te doen.

Abdou Harroui (redding André Onana) en Bart Vriends (over) kregen wel kansen, maar Ajax bleef uiteindelijk vrij eenvoudig overeind. De in de slotfase ingevallen Tom Beugelsdijk kon Sparta bij zijn debuut ook niet helpen.