Uitgeputte Van Vleuten valt stil en moet van fiets, maar wint wel Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Annemiek van Vleuten heeft na een bizar slot in de tweede etappe van de Giro Rosa de macht gegrepen. De wereldkampioen lag alleen op kop, stapte vermoeid van haar fiets op een steile gravelstrook, maar won alsnog. Anna van der Breggen werd tweede.

Vooraf beloofde de tweede etappe in de langste en belangrijkste etappekoers voor vrouwen al veel spektakel op te leveren. In de 124,8 kilometer van Civitella Paganico naar Arcidosso was het namelijk bijna geen meter vlak.

Op het heuvelachtige parcours in Toscane kregen de vrouwen ook nog eens twee gravelstroken uit Strade Bianche voorgeschoteld.

Annemiek van Vleuten fietst al zwoegend over de Toscaanse gravelwegen NOS/Ayolt Kloosterboer

Een gesloten peloton begon in de slotfase aan de beklimming van de Seggiano van de tweede categorie. Van Vleuten gaf meteen gas, liet de rest achter zich en leek op weg naar de zege. Daarachter zette Van der Breggen nog wel de achtervolging in.

Van Vleuten van de fiets

Vooraan stond Van Vleuten plots stil, toen ze haar inspanning moest bekopen op een steile gravelstrook. De renster van Mitchelton-Scott kwam niet meer vooruit, stapte van haar fiets en legde een aantal meters lopend af.

"Het was zo zwaar, dat ik gewoon van mijn fiets moest", erkende Van Vleuten na afloop. "Natuurlijk niet echt fijn, maar het was Strade Bianche plus plus. Heel steil en heel erg los gravel."

Van Vleuten moest van fiets: 'Was Strade Bianche plus plus'

Van Vleuten zag haar voorsprong slinken, maar vond met nog zo'n tien kilometer te gaan nieuwe krachten en soleerde naar de zege. "Het waren tien heel lange kilometers met zure benen waar niets meer in zat. Ik ben niet vaak zo kapot geweest."

Ze pakte ook meteen de leiding in het klassement en ligt zo op koers voor haar derde opeenvolgende eindzege in de Giro Rosa. Van der Breggen, die in 2015 en 2017 de beste was, staat tweede in het klassement. Ze volgt op 1.16.

STER reclame