Lewis Hamilton stuurt zijn Mercedes rond tijdens de training voor de GP van Toscane AFP

Lewis Hamilton start zondag van poleposition in de Grand Prix van Toscane. De zesvoudig wereldkampioen was zaterdag op het circuit van Mugello de snelste in de kwalificatie. Voor de Mercedes-rijder is het zijn 95ste pole in zijn loopbaan.

Verstappen derde

Mercedes domineerde de trainingen op het circuit dat nooit eerder voor een grand prix in de Formule 1 werd gebruikt. Max Verstappen was de enige op vrijdag en zaterdag die het Mercedes-duo Hamilton en Valtteri Bottas kon bedreigen, hij nestelde zich op de tweede en derde plek.

De Nederlander van Red Bull redde het zaterdag in de kwalificatie echter niet. Hij moest zowel Hamilton als Bottas laten voorgaan. De verschillen waren echter miniem.

De kwalificatie op het circuit dat doorgaans als testcircuit door Ferrari wordt gebruikt, begon met een verrassing. Pierre Gasly won vorige week op sensationele wijze de Grand Prix van Italië, maar ging er nu in het eerste deel van de kwalificatie direct uit.

Vettel

De coureur van AlphaTauri werd op het nippertje van de 'veilige' vijftiende plaats verdrongen door Sebastian Vettel. De Duitser maakt bij Ferrari een rampzalig seizoen door, maar vierde zaterdag een succesje door Q2 te halen. Hij was na matige trainingen in zijn laatste kwalificatierun 0,053 van een seconde sneller dan Gasly.

Het was voor Vettel wel uitstel van executie. In Q2 bleef de viervoudig wereldkampioen op de veertiende plaats steken. In de tweede sessie was Lewis Hamilton voor het eerst op Mugello de snelste: 1.15,309. Bottas en Verstappen volgden op minimale afstand.

Geen verandering

In het beslissende deel van de kwalificatie opende Hamilton het bal met 1.15,144. Bottas volgde op 0,059 seconde. Verstappen moest iets meer toegeven: 1.15,546. De beslissende run bracht geen verandering meer in de stand, hoewel de Nederlander nog wel iets van zijn tijd afhaalde: 1.15,509. Teamgenoot Alex Albon reed keurig naar de vierde plaats, maar gaf wel bijna een halve seconde toe op de Nederlander.

Charles Leclerc verraste op weg naar de 1000ste GP van zijn renstal Ferrari door de vijfde plaats op te eisen.

Uitslag kwalificatie GP van Toscane

STER reclame