Protesten in Shiraz, in november 2019, een jaar na de protesten waarbij Afkari werd opgepakt
NOS Nieuws

Iran executeert worstelaar ondanks internationaal protest

Ondanks een golf van internationale protesten heeft Iran worstelaar Navid Afkari geëxecuteerd in een gevangenis in de stad Shiraz. Dat melden Iraanse staatsmedia.

De 27-jarige Afkari was veroordeeld voor het doodsteken van een beveiliger van een waterbedrijf tijdens een anti-regeringsprotest in Shiraz in 2018. De rechter legde hem twee keer de doodstraf op.

Kort daarna kreeg de zaak internationale aandacht, toen de familie van Afkari en ook mensenrechtenorganisaties zeiden dat hij door martelingen was gedwongen een valse bekentenis af te leggen. Volgens zijn advocaat was er geen bewijs tegen Afkari.

De Iraanse autoriteiten spraken de lezing van de familie van Afkari tegen en het Iraanse Hooggerechtshof weigerde eind vorige maand de zaak te herzien. Onder anderen de Amerikaanse president Trump riep Iran vervolgens op Afkari niet te executeren.

Na de tweet van Trump toonde de Iraanse staatstelevisie een video waarin Afkari het doden van de beveiliger lijkt te bekennen. Maar in een boodschap die daarna rondging op sociale media zei Afkari naar verluidt dat hij was gedwongen de bekentenis te ondertekenen.

De World Players Association, een sportersvakbond met 85.000 leden, riep eerder deze week nog op Iran uit te sluiten van de mondiale sport als het land Afkari zou executeren.

De executie van vandaag is volgens Iraanse staatsmedia uitgevoerd op aandringen van de familie van de gedode beveiliger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl