NOS NieuwsAangepast

Kabinet vervangt agent door toezichthouder

Door redacteur justitie Merlijn Stoffels

De komende jaren worden duizenden agenten vervangen door toezichthouders. Dat staat in nieuwe plannen (.pdf) van het kabinet over de financiering van de politie, die uiterlijk in 2015 moeten zijn gerealiseerd. In de plannen wordt uitgegaan van ongeveer 20 procent van de totale politiesterkte.

Door lageropgeleide agenten in dienst te nemen, kan de overheid de komende jaren 30 miljoen euro besparen. Hoe de opleiding van dit nieuwe type agenten eruit gaat zien, is nog niet duidelijk. Wel is in de plannen te lezen dat dit type agenten minder (gewelds-) bevoegdheden zal krijgen.

De politievakbonden vinden de plannen van het kabinet onaanvaardbaar. Ook de korpsbeheerders zijn er fel op tegen.

Mindere kwaliteit

Het kabinet beloofde eerder 3000 agenten erbij. Maar dat aantal moest al snel worden teruggeschroefd. De politiesterkte blijft de komende jaren nagenoeg dezelfde.

De nieuwe plannen van het kabinet gaan ten koste van de kwaliteit van de politie. De toezichthouders krijgen een kortere opleiding, geen opsporingsbevoegdheid en mogen geen wapens dragen.

Dat gaat volgens de bonden ten kosten van het aantal zaken, dat de politie in behandeling kan nemen. Daardoor zal het aantal opgeloste misdrijven alleen maar afnemen, denken ze. Eerder bleek al uit onderzoek van de NOS dat er veel zaken op de plank blijven liggen. De bonden vinden dat dit plan geheel van tafel moet.

Politie blijft de baas

De korpsbeheerders zijn in gesprek met het ministerie van Veiligheid en Justitie om het aantal stadswachten, dat de politie in dienst gaat nemen fors naar beneden bij te stellen. In een eerste reactie zegt het kabinet dat de 10.000 toezichthouders, waar in het plan over gesproken wordt, een onderhandelbaar aantal is. Het kabinet wil niet tornen aan de 30 miljoen euro die bezuinigd moet worden.

De korpschefs willen in elk geval dat de politie de baas blijft over de toezichthouders. Ze vinden het onverstandig om ze bij de gemeente onder te brengen. Die hebben nu al toezichthouders in dienst, onder meer om overlast tegen te gaan en parkeerboetes uit te delen.

Deze maand is een werkgroep gestart met het ontwikkelen van een nieuwe opleiding voor toezichthouders. Het is de bedoeling dat begin volgend jaar de eerste toezichthouders aan het werk zullen gaan bij de politie. In 2015 moeten ze allemaal opgeleid en werkzaam zijn.

Ontslagen

Het kabinet heeft de vakbonden gegarandeerd dat er geen gedwongen ontslagen vallen. Door de vergrijzing zullen de komende tijd veel agenten met pensioen gaan, waardoor gedwongen ontslagen vermeden kunnen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl