Svetlana Aleksijevitsj bij haar huis in Minsk EPA

Westerse diplomaten in Wit-Rusland, onder wie de Nederlandse zaakgelastigde Erik-Jan van Oosterhout, proberen te voorkomen dat de Wit-Russische schrijfster en Nobelprijs-winnares Svetlana Aleksijevitsj wordt opgepakt. Ze waken bij toerbeurt in haar woning. Minister Blok van Buitenlandse Zaken zegt dat deze actie "helaas nodig" is.

Aleksijevitsj heeft de autoriteiten in haar land ervan beschuldigd dat zij hun eigen volk terroriseren. Zij is het laatste lid van het presidium van de coördinerende raad van de oppositie in Wit-Rusland dat nog op vrije voeten is.

De diplomaten met de schrijfster op een foto op Twitter, zesde van links staat Oosterhout:

De oppositie richtte die raad op na de omstreden presidentsverkiezingen van vorige maand om een machtsoverdracht vreedzaam te laten verlopen. Zes van de zeven leden zijn inmiddels opgepakt of hebben onder dwang het land verlaten.

Minister Blok van Buitenlandse Zaken heeft deze week telefonisch contact gehad met zijn Wit-Russische ambtgenoot. Hij heeft zijn ongerustheid over de situatie in het land overgebracht. Ook heeft hij laten weten dat Nederland het onacceptabel vindt "dat mensen worden opgepakt en verdwijnen".

Hij zegt dat er voorlopig steeds diplomaten in het appartement van Aleksijevitsj aanwezig zullen zijn om te zorgen dat zij veilig blijft.

Aleksijevitsj won in 2015 de Nobelprijs voor de Literatuur. Haar bekendste boek is Het einde van de rode mens. Daarin laat ze honderden getuigen aan het woord over hun leven in en na de Sovjet-Unie.

STER reclame