Max Verstappen in actie op het circuit Mugello AFP

Valtteri Bottas (Mercedes) heeft de eerste twee trainingen voor de Grand Prix van Toscane naar zijn hand gezet, maar teamgenoot Lewis Hamilton en Max Verstappen (Red Bull) gaven vrijdag op het circuit van Mugello weinig toe op de Fin. De verschillen waren klein op het circuit dat voor het eerst voor een race in de Formule 1 wordt gebruikt.

Verstappen tankte vrijdag zelfvertrouwen, na een voor hem dramatisch verlopen Grand Prix van Italië vorige week. De Nederlander kende daar slechte trainingen, een magere kwalificatie en viel in de race uit. Vrijdag op het veeleisende circuit van Mugello, normaal het testcircuit voor Ferrari, liep het een stuk beter voor de Red Bull-coureur.

Kleine verschillen

In de ochtendtraining zette Verstappen de tweede tijd achter Bottas neer. Het verschil was minder dan vijfhonderdste van een tel. Ook in de middag domineerde de Fin van Mercedes met een tijd van 1.16,998, maar hielden wereldkampioen Lewis Hamilton (1.17,196) en Verstappen (1.17,235) de schade opnieuw beperkt. Het gat van Bottas naar de rest van de coureurs was een seconde of meer.

De GP van Toscane is eigenlijk een eerbetoon aan de 1000ste F1-race van de Italiaanse renstal Ferrari. Het Italiaanse team maakt met Charles Leclerc en de vertrekkende Sebastian Vettel echter een dramatisch seizoen door. Uitgerekend rond het jubileum lukt het Ferrari niet zich te meten met Mercedes en Red Bull.

Vrijdag ging het in de eerste training iets beter. Leclerc tekende voor de derde tijd (1.18,186). Vettel gaf echter 1,3 seconde toe op Bottas. Zijn tijd (1.19,267) bracht hem niet verder dan de dertiende plaats.

Karakteristiek beeld

De tweede training werd afgesloten met een beeld dat dit seizoen zo karakteristiek is voor de Italianen. De Ferrari van Sebastian Vettel hield er bij het uitrijden mee op.

De Duitser parkeerde zijn bolide naast de baan en stapte gedesillusioneerd uit. Zijn laatste seizoen bij Ferrari is een ramp. Leclerc belandde in de tweede training op de tiende plaats, Vettel was goed voor de twaalfde tijd.

De wedstrijdleiding had vrijdag nog wat overwerk. Een incidentje tussen Sergio Pérez en Kimi Räikkönen, die elkaar raakten, kan nog een vervolg krijgen.

Publiek

De Grand Prix van Toscane is de eerste Formule 1-race dit seizoen waar, beperkt weliswaar, toeschouwers worden toegelaten. Elke dag zijn dat er zo'n drieduizend.

Uitslag tweede vrije training GP Toscane

STER reclame