De politie-auto werd door een busje geramd
NOS Nieuws

Busje rijdt in op politieauto in Amsterdam, twee agenten gewond

In Amsterdam is op het Muntplein een busje meerdere keren ingereden op een politieauto waar agenten in zaten. De twee agenten in de aangereden politieauto zijn lichtgewond geraakt. De verdachte, een 30-jarige man uit Zaanstad, is opgepakt.

Een buurtbewoonster zag de aanrijding vanuit haar huis gebeuren. "Het busje raakte de politieauto drie keer. Het was bizar", zegt ze. Op beelden die ze heeft gemaakt, is te zien dat een agent schiet om de bestuurder tot stoppen te dwingen, maar die rijdt door. De bestuurder bleef ongedeerd.

Op een video van een ooggetuige is te zien hoe het busje op de politieauto inrijdt. Op een tweede video is te zien dat de politie schoten lost:

Op de vlucht reed de verdachte zich vast op de Vijzelstraat; daar had de politie met twee motoren een wegblokkade opgeworpen. Ook de motoren werden geraakt, maar daar zaten geen agenten op.

Het busje van de verdachte vloog bij de aanrijding met de politiemotoren in brand. De politie probeerde de bestuurder uit het busje te halen, maar de man ontsnapte aan de passagierskant en rende weg. Na een korte achtervolging kon hij worden opgepakt. "Daarvoor hadden we wel pepperspray nodig", zegt politiewoordvoerder Jelmer Geerds in het NOS Radio 1 Journaal.

Het is niet duidelijk waarom de bestuurder op de agenten inreed. "We gaan hem later vandaag horen en hopen dan duidelijkheid te krijgen", zegt Geerds.

De verdachte reed in een busje met de naam van een glaszettersbedrijf uit Amsterdam. Maar dat bedrijf, Glas Punt, zegt dat het met de zaak niets te maken heeft. "Wij hebben het busje acht weken geleden verkocht aan een ander Amsterdams bedrijf, dus het is niet meer van ons." Het is niet duidelijk wie nu de eigenaar is.

De ravage was groot in de Amsterdamse binnenstad:

Man rijdt in op politie in centrum van Amsterdam

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid noemt het "afgrijselijk" wat er in Amsterdam is gebeurd. "De straffen zijn verhoogd voor het lastigvallen van hulpverleners. Dit is een extreme vorm daarvan. De politie is handhaver, maar ook hulpverlener. Daar blijf je van af."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl