NOS Nieuws

Friese zorgmedewerkers met klachten krijgen voorrang bij coronatest

Friese zorgmedewerkers met coronaklachten kunnen zich voortaan eerder laten testen in Friesland. De zorginstellingen hebben dat afgesproken met GGD Friesland om te "voorkomen dat de zorg in de knel komt".

Medewerkers in ziekenhuizen en sommige zorginstellingen hebben al een eigen testfaciliteit. Voor de overige zorgmedewerkers geldt sinds gisteren dat ze zich via hun zorginstelling voor een test kunnen aanmelden bij GGD Friesland. Die heeft ruimte gereserveerd voor deze testen in bestaande testlocaties in Leeuwarden, Drachten en IJlst. Ook wordt er onderzocht of er tijdelijke testlocaties kunnen worden ingezet in de provincie.

Volgens GGD Friesland is de nieuwe stap van groot belang. "Door de snelle test is het eerder duidelijk of zorgmedewerkers het virus bij zich dragen en of ze aan het werk kunnen blijven. Door de wachttijden die er nu zijn voor het testen, dreigt de zorg in de knel te komen", staat in het persbericht van de organisatie.

Ten koste van de zorg

De zorgmedewerkers die vandaag in Leeuwarden een 'sneltest' konden doen, zijn erg opgelucht. "Anders had ik tot zaterdag moeten wachten, dus dit geeft meer zekerheid", zegt een vrouw. Ze werkt in de gehandicaptenzorg met kinderen. "Je kunt je werk niet doen als je zo lang moet wachten en dan is er op mijn werk een persoon te weinig. Dan ontstaat er onderbezetting, en dat gaat ten koste van de zorg van de kinderen."

De medewerkers krijgen waarschijnlijk binnen 24 uur de uitslag, zegt Jaap Erik Pijlman van GGD Friesland. "Het is zelfs zo dat als je je in de ochtend laat testen, de kans groot is dat je in de avond je uitslag krijgt." De nieuwe maatregel is een succes, zegt hij. Er kwamen vandaag tientallen mensen op af.

Ook een andere vrouwelijke zorgmedewerker met een neusverkoudheid liet zich testen. De uitslag van de test moet voor haar snel binnenkomen, want dit weekend werkt ze bij de huisartsenpost. "En vervanging is heel ingewikkeld om te vinden. Er is niemand anders die mijn dienst daar kan doen. Ik weet niet hoe ze dat zouden moeten oplossen. Daarom ben ik blij dat ik binnen 24 uur iets hoor."

GGD Friesland loopt voor de troepen uit door het zo officieel te maken

Woordvoerder Sonja Kloppenburg van landelijke GGD

De vestiging in Friesland loopt voor de troepen uit, maar is niet uniek, zegt woordvoerder van de landelijke GGD Sonja Kloppenburg. "Er zijn meerdere GGD's die op eigen initiatief op beperkte schaal, als extra service voor zorgmedewerkers, capaciteit reserveren voor medewerkers van zorginstellingen. Dat is niet officieel. GGD Friesland loopt voor de troepen uit door het zo officieel te maken."

Momenteel is het bijna onmogelijk om een afspraak te maken voor een GGD-coronatest. "Er is nu nergens structureel plek", zei de koepelorganisatie van GGD's vanochtend over de ruim 100 testlocaties in Nederland. Alle afgenomen tests moeten in een laboratorium geanalyseerd worden en er is niet genoeg labcapaciteit, legt de koepelorganisatie uit. Dat leidt tot oplopende wachttijden. "De vraag overtreft op dit moment het aanbod."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl