Branche peilt en waarschuwt: 'Sluiting dreigt voor veel kinderdagverblijven'

Een kuchje of loopneus is voor medewerkers van kinderdagverblijven geen uitzondering. Daar heeft corona geen verandering in gebracht. Maar wel anders dan voorheen, is dat personeel zich nu moet laten testen bij dergelijke gezondheidsklachten. "En dat duurt te lang", zegt directeur Emmeline Bijlsma van de Brancheorganisatie Kinderopvang. De branche waarschuwt dat kinderopvangorganisaties gaan omvallen.

Uit een peiling komt naar voren dat een op de drie kinderdagverblijven verwacht binnenkort te moeten sluiten. "Ze kunnen de roosters niet rondbreien", zegt Bijlsma. "Een op de drie kinderdagverblijven kan tien procent van het personeel niet inzetten. Dit in combinatie met het al bestaande structurele personeelstekort, betekent dat dat er niets anders op zit dan te sluiten", aldus Bijlsma. "De situatie is nijpend."

Snotneus in de herfst

Met de herfst in aantocht, het begin van het griepseizoen, maken kinderdagopvangorganisaties zich nog grote zorgen. Bijlsma: "Dat uit zich in een zeldzaam hoge respons." Aan de enquête deden 220 organisaties van de 1100 bij de Brancheorganisatie Kinderopvang en de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang aangesloten organisaties mee. Deze 220 organisaties hebben gemiddeld 186 personeelsleden in dienst, uiteenlopend van twee mensen tot 5500 personeelsleden.

Volgens de brancheverenigingen ligt een oplossing in het met voorrang laten testen van kinderopvangpersoneel en daarom kloppen ze vanmiddag aan bij het ministerie van Sociale Zaken. Maar zij zijn niet de enigen: ook mensen met vitale beroepen in de zorg en het onderwijs willen voorrang in de corona-teststraat.

De brancheorganisatie noemt de kinderopvang de "facilitator van de economie": zonder kinderopvang kunnen miljoenen mensen niet werken. "De kinderopvang moet ook echt prioriteit krijgen", aldus de branchevereniging. "Anders komt Nederland weer tot stilstand."

Bijlma bepleit daarom het hanteren van de lijst met cruciale beroepen bij het vaststellen wie voorrang moeten krijgen bij de coronatests:

'Laten we de lijst met cruciale beroepen hanteren'

Uit de peiling komt naar voren dat 75 procent van de leden momenteel vijf procent van zijn personeel mist. 35 procent zegt meer dan 10 procent van het personeel te moeten missen. De reden voor afwezigheid van het personeel is in 77 procent van alle gevallen vanwege het wachten op coronatest of een uitslag hiervan.

Bijlsma hoopt dat het ministerie bij Hugo de Jonge aankaart dat er iets aan de testcapaciteit moet gebeuren."Uiteindelijk moet de minister in beweging komen."

De brancheorganisaties verwachten niet dat personeel op voorhand een coronatest zal mijden, om zo toch aan het werk te kunnen blijven. "Dat lijkt mij niet, wij zijn een nette branche."

We zijn geen oppascentrale.

Emmeline Bijlsma, directeur Branchevereniging Kinderopvang

Zomaar iemand anders voor de groep zetten, is volgens Bijlsma niet wenselijk. "En dat mag ook niet, we mogen geen onbevoegde mensen voor de groep zetten. Dat willen we ook niet, we zijn geen oppascentrale."

Zeker jonge kinderen moeten wennen aan de persoon die voor de groep staat. Bovendien zijn de eisen die gesteld worden aan kinderdagverblijven en aan het personeel hoog. "Je kunt niet zomaar wisselen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl